Izvor: Blic, 07.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama zabranjeno da pevaju

Ženama zabranjeno da pevaju

KABUL - Iako se vladavina Talibana završila u Avganistanu pre više od 18 meseci, žene u ovoj zemlji i dalje su suočene s velikim brojem restrikcija u svakodnevnom životu. Jedna među mnogobrojnim zabranama odnosi se na to da je ženama zabranjeno da pevaju u javnosti, bilo na televiziji ili radiju.

'Duboko sam povređena sa onim što se događa. Ne razumem zbog čega ne možemo da snimamo svoje pesme i da se one slušaju na radiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili televiziji', kaže pevačica Nadziba Samin.

S obzirom na to da je Samini dozvoljeno da peva u muzičkoj školi u Kabulu, ispred vrata stoji naoružan čuvar koji pazi da se ne pojave ekstremisti koji bi pokušali da izvrše kaznu zbog kršenja zakona.

'Mislim da je problem u tome što su ljudi koji su bili odgovorni u prošlosti i sada na visokim položajima, tako da se ispočetka sve ponavlja. Govorim sebi da moram da nastavim da se borim uprkos tome što je mnogo onih koji pokušavaju da nas zaustave', dodaje Samina.

Agencije koje se bore za emancipaciju žena u Avganistanu pokušavaju na sve moguće načine da poprave njihov položaj u društvu.

'Videćete da se povećao broj žena koje idu u školu, ili imaju pristup višem obrazovanju. Takođe, neke su se vratile svojim ranijim zanimanjima, advokaturi ili predavanju. Međutim, mislim da smo još na početku. Većina žena su još uvek zatvorenice u svojim domovima, a pravni sistem ne funkcioniše u svim delovima zemlje', istakla je Rejčel Vareham, koja radi u nemačkoj agenciji 'Medika mondial'.

U provinciji Šinvari, koja se nalazi nedaleko od granice sa Pakistanom, još je rasprostranjen običaj prodaje žena.

Ministarstvo za položaj žena u avganistanskoj vladi ima problem kao i druga ministarstva - nedostatak autoriteta. CDC/AP

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.