Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut policijski čas u Mjanmaru

Jangon -- Danas je ukinut policijski čas u Jangonu, koji je uveden prošlog meseca nakon masovnih demonstracija protiv vlasti u toj zemlji.

Ukidanje policijskog časa objavljeno je danas putem razglasa postavljenog na kamionima koji su prolazili ulicama Jangona. Za sada nije poznato da li je vlast ukinula i zabranu okupljanja više od pet osoba. Policijski čas je uveden 25. septembra, pošto je vojska počela da akciju razbijanja mirnih demonstracija koje su predvodili budistički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << monasi.

Okupljanja, koje su prvobitno počela zbog skoka cene goriva u avgustu, ubrzo su prerasla u demonstraicje protiv vlasti, u kojima je učstvovalo više desetina hiljada građana i monaha.

Vlasti su pritvorile više hiljada demonstranata a prilikom razbijanja demonstracija poginulo je oko 10 osoba.

Policijski čas je prvobitno bio uveden od 21:00 do 5:00, ali je pre nedelju dana skraćen na četiri sata, od 23:00 do 3:00.

Vlasti su, takođe, pre nedelju dana obnovile pristup Internetu, koji su ukinule dve nedelje ranije. U Mjanmaru je i dalje zabranjen pristup stranim medijima, poput Bi-Bi-Sija ili Glasa Amerike, i štampi koju uređuju predstavnici opozicije u egzilu.

Američki predsednik Džordž Buš najavio je juče, drugi put u poslednja dva meseca, pooštravanje sankcija Mjanmaru kako bi kaznio vladajuću vojnu huntu zbog nasilnog gušenja nedavnih protesta u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.