Naučnici u CERN-u na tragu otkrića misterije svemira

Izvor: Blic, 24.Apr.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici u CERN-u na tragu otkrića misterije svemira

Naučnici su izgleda na pragu otkrića Higsovog bozona, čestice koja za sada postoji samo u teoriji, a za koju se veruje da "daje" masu svim drugim česticama u univerzumu, izveštavaju brojni svetski mediji o najnovijim eksperimentima naučnika iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve.

Među naučnicima koji rade na Velikom hadronskom sudaraču čestica (LHC), najvećem svetskom akceleratoru čestica visoke energije, kruže glasine da su utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postojanje Higsovog bozona, takozvane "Božije čestice”. Ova neuhvatljiva čestica” je ključni deo standardnog modela koji se koristi u fizici da opiše od čega su sastavljeni svi atomi i čestice.

Do medija je stigao interni dokument naučnika koji sadrži nepotvrđene izveštaje da je jedan od detektora na Velikom sudaraču pri CERN-u uhvatio signal koji bi mogao da bude dugo tražena čestica - Higsov bozon. Fizičari su, međutim, veoma oprezni u prihvatanju ovakvih otkrića, tvrdeći da se za mnoge čestice koje su se pojavile u drugim eksperimentima sudaranja ispostavilo da nisu ono što tražimo.

Zvaničnici u CERN-u kažu da rezultat još nije dokazan i da može da se ispostavi da se bespotrebno digla prašina o senzacionalnom otkriću.

Neki istraživači su u početku rekli da veruju da je memorandum prevara, ali su zvaničnici u CERN-u potvrdili da je autentičan. Džejms Gilis, zvanični predstavnik CERN-a, kaže da je rezultat beleške autentičan, ali da je u isto vreme, jedan od hiljadu koje konstantno prave naučnici i da je još u ranom stadijumu procene.

- Istraživački tim treba da prođe kroz nekoliko stadijuma procene pre nego što ga označi nešto kao zvanični rezultat tima - rekao je Gilis.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U CERN-u potvrđena "Božja čestica"?

Izvor: Mondo, 25.Apr.2011, 13:56

Iz CERN-a je procurela interna informacija prema kojoj je navodno eksperimentima u Velikom hadronskom kolajderu potvrženo postojanje Higsovog bozona, teorijske čestice kojom se objašnjava nastanak sveta.

Nastavak na Mondo...

Pronađena 'Božja čestica'?

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Apr.2011

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (Large Hadron Collider LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vestima, uspeli da pronađu tzv. Božju česticu. U internom izveštaju, koji je procurio u javnost, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za

Nastavak na SrbijaNet.rs...

CERN: Pronađena Božja čestica?

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2011

U internom izveštaju, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.