Devet timova na SP u banatskim šorama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet timova na SP u banatskim šorama

TOMAŠEVAC -

Na 11. svetskom prvenstvu u banatskim šorama koje se igraju jedino u Vojvodini, a nalikuju američkom bejzbolu, snage će odmeriti devet domaćih ekipa i jedna iz Rumunije.

Prvenstvo u "banatskom bejzbolu" biće održano naredne sedmice u selu Tomaševac, nedaleko od Zrenjanina, saopštilo je Društvo za očuvanje banatskih šora.

Na tomaševački teren istrčaće "Mamuti" iz Kikinde, "Đilkoši" iz Pančeva, "Bećari" iz Novog Sada, "Orlovat" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Orlovata, "Čoke" iz Tomaševca, "Marijevo" iz Tomaševca, "Bečkerečke kere" iz Zrenjanina, "Sakule" iz Sakula, "TomiLend" iz rumunske Radimne, te "Lale" iz Crvene Crkve.

Kod Banaćana je omiljena legenda o banatskim šorama ona prema kojoj je srpski naučnik svetskog glasa Mihajlo Pupin, odlazeći za Ameriku iz rodnog Idvora, poneo i loptu za šore.

Pupin je, kaže legenda, novom igrom "zarazio" Amerikance koji su je, uz određene modifikacije, prozvali bejzobolom bez kojeg je danas nezamisliv sportski život u SAD.

Postoji i priča da bejzbol i šore, zapravo, potiču od igre kriket, neobično popularne u Engleskoj, kao i zemljama koje je nekad držala ova kolonijalna velesila.

Prema toj priči, pošto je deo Banata u kome se igraju šore bio vojna krajina, ljudi su odlazeći i ratujući za račun Austrougarske monarhije negde "pokupili" kriket, doneli ga u Banat, prilagodili mentalitetu Banaćana i stvorili danas jedinstvenu igru u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama

Izvor: Radio 021, 27.Jun.2011

Na 11. svetskom prvenstvu u banatskim šorama snage će odmeriti devet domaćih ekipa i jedna iz Rumunije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.