Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 10:55

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je danas da je registrovana prva ruska vakcina za korona virus.

"Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv korona virusa", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenele su ruske agencije.

Putin je naveo da je vakcinu primila i jedna njegova ćerka.

"Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan 37 i to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo sve", rekao je Putin.

On je dodao da se njegova ćerka oseća dobro i da ima visok nivo antitela, prenosi agencija TASS. Predsednik Rusije je izrazio je nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv korona virusa.

Prvu rusku vakcinu protiv koronavirusa zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane.

Bocan-Harčenko: Hvala predsedniku Vučiću na lepim rečima za ruske stručnjake

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar  izjavio je da je ponosan što je u Rusiji zvanično registrovana prva vakcina protiv korona virusa i zahvalio presedniku Srbije Aleksandru Vučiću na dobrim rečima na račun ruskih stručnjaka.

"Ponosni smo što je u Rusiji zvanično registrovana prva u svetu vakcina protiv nove korona virusne infekcije. Nadamo se da će efikasno doprineti pobedi čovečanstva nad Kovidom 19", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

On je dodao da je potvrđeno da Rusija ima jednu od vodećih uloga u napretku svetskog zdravstva.

"Zahvalni smo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na dobrim rečima na račun naših stručnjaka", dodao je ruski ambasador.

Brazil želi rusku vakcinu

Brazilska savezna država Parana počela je pregovore sa Rusijom o proizvodnji vakcine za koronavirus, samo nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je Rusija prva država u svetu koja je odobrila vakcinu za kovid-19.

Guverer Parane Ratinju Žunior sutra će se sastati sa ruskim ambasadorom u Brazilu, ali za sada nije poznato da li će tada biti potpisan ugovor o proizvodnji vakcine u Brazilu, preneo je Rojters.

U Brazilu se, kao najvećem žarištu koronavirusa u svetu, osim Sjedinjenih Država, već sprovode masovna testiranja britanske i kineske vakcine za koronavirus.

Iako su stručnjaci širom sveta veoma rezervisani kada je u pitanju ruska vakcina, za koju kažu da nije prošla sve neophodne faze testiranja, ruski poslovni konglomerat Sistema je saopštio da očekuje njenu masovnu proizvodnju do kraja godine.

Čelnik ruskog zdravstvenog fonda Kiril Dimitrov izjavio je da će se vakcina na svetskom tržištu zvati "Sputnjik V", a potvrdio je da će se delimično proizvoditi u Brazilu.

Ruska vakcina izazvala uzbunu među stručnjacima u Engleskoj

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona preneli su svi svetski i regionalni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti kovid-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmera koje će rezultirati podacima o tome deluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomisleni" potez, prenela je Hina.

"Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije", kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lekova u britanskoj “Warwick BS ”.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako verovatno retke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

"Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično", kaže on i dodaje da "bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji".

Njegove reči potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

U ovom trenutku desetak proizvođača lekova širom sveta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hiljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih, koji su najviše odmakli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece, nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podneti nadležnim telima u SAD, Evropi i drugđe na proveru.

Rusko je ministarstvo zdravlja odobrenje izdalo pre takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

Peter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine CureVac , kaže da je ruski potez bezobziran.

"Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi pre odobravanja vakcine", kaže on i ističe da misli da je “bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini uključujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li sprečiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

"Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu", kaže Keit Nail, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Rusija prva registrovala vakcinu protiv koronavirusa

Izvor: B92, 11.Avg.2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa..."Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv korona virusa", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenose ruske agencije...Putin je izrazio nadu da će se vremenom pojaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.