Rohani optužio saveznicu SAD za napad na vojnoj paradi

Izvor: VOA, 23.Sep.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani optužio saveznicu SAD za napad na vojnoj paradi

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je jednu zemlju saveznicu SAD iz Persijskog zaliva da stoji iza napada na vojnoj paradi u Iranu, u kojem je poginulo 25 osoba, a povređeno oko 70. Rohani nije imenovao zemlju, a odgovornost za napad je preuzela arapska separatistička grupa. Saveznice SAD iz Persijskog zaliva su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Bahrein. "Sve te male podmitljive zemlje u regionu su podržane od strane SAD. Amerikanci im obezbeđuju neophodna sredstva za ovakve zločine", rekao je Rohani. Pred polazak na zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku, iranski predsednik je ocenio da se "Amerika ponaša kao siledžija prema ostatku sveta" i da će "zažaliti zbog svoje agresivnosti". Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli osudila je napad, ali i rekla da lideri u Irani moraju da otkriju uzroke nemira u svojoj bazi.  "Rohani vrši pritisak na svoj narod već duže vreme i mora da pogleda svoju bazu da bi shvatio odakle neredi dolaze", rekla je Hejli za CNN. "Može da nas krivi koliko hoće, ali zapravo mora da se pogleda u ogledalo". ​Napad na vojnoj paradi u subotu u provinciji Kuzestan, koij su izveli teroristi prerušeni u vojnike, jedan je od najsmrtonosnijih proteklih godina.  Arapska separatistička grupa je preuzela odgovornost, a Iran je pozvao predstavnike Britanije, Danske i Holandije na konsultacije zbog navodne podrške terorističkoj grupi. Iranski šef diplomatije Džavad Zarif je ranije okrivio zemlje regiona i njihove "američke gospodare" za finansiranje terorista.  SAD su snažno osudile napad na vojnoj paradi uz poruku da "osuđuju sve akte terorizma i stradanje nevinih civila". Odgovornost za napad je preuzela i Islamska država, ali nije dostavila dokaze da ga je zaista izvela. Teroristi su pogrešno tvrdili da je napadnut i Rohani, koji je za to vreme bio u Teheranu.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD osudjuju napad na vojnu paradu u Iranu

Izvor: Beta, 23.Sep.2018

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je danas napad na vojnu paradu u Iranu u kome je ubijeno 29 osoba, ali i ocenila da iranski predsednik treba da traži uzrok problema kod kuće, a ne da optužuje Ameriku za podsticanje takvih akcija. "SAD osudjuju svaki teroristički napad bilo gde,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.