Roboti-insekti spremni za rat

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti-insekti spremni za rat

Možda zvuči kao još jedna neverovatna scena iz holivudskog naučnofantastičnog megahita - Tom Kruz se bori protiv čitave vojske robotičkih paukova poslatih da ga ubiju. Ali zaplet „Manjinskog izveštaja" („Minority Report") možda i nije tako fantastičan kao što nam se na prvi pogled čini. Britanski vojni gigant „BAE sistems" pravi čitav niz minijaturnih elektronskih paukova, insekata i zmija, koji će postati oči i uši vojnika na frontu i tako spasti na hiljade ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << života.



Prototipovi će možda biti na borbenim položajima već krajem godine. Ulaziće u potencijalno opasne zone i odatle slati snimke vojnicima. Vojnici će takođe nositi robote u borbu i koristiti male guseničare kojima će ih transportovati što bliže metama. „BAE sistems" je upravo potpisao ugovor vredan 19 miliona funti za usavršavanje robota za američke kopnene snage. Smatra se da su planovi za proizvodnju stvorenja sposobnog da puzi kao pauk daleko odmakli, tako da su naučnici ubeđeni da će uskoro usavršiti mašine koje puze kao zmije ili lete kao obični leptirovi.

Naučnici „BAE sistemsa" iz Velike Britanije i Amerike planiraju stvaranje čitave armije elektronskih buba, a cilj im je da svaki vojnik na prvoj liniji fronta ima svog elektronskog pomoćnika. Direktor programa Stiv Skalera je došao na ovu zamisao inspirisan načinom na koji živa stvorenja koriste čula da bi otkrila opasnost. „Robotički insekti imaju spoljne senzore. Oni mogu da se ubace u zgradu i pošalju vojnicima snimke onoga što se nalazi unutra. Cilj je da izvestan broj tih stvorenja radi zajedno - neki će biti minijaturni, neki dugi jednu stopu."

„Ovaj petogodišnji program je tek otpočeo, ali bi roboti mogli da se pridruže vojnicima, već za šest meseci, a mi bismo u hodu nastavili da usavršavamo tu koncepciju." Uprkos primeni najsavremenije tehnologije, „BAE sistems" tvrdi da, kad proizvodnja krene punom parom, jedan robotički insekt neće koštati više od 100 funti. Ministarstvo odbrane nije želelo da komentariše projekat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.