Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT HILARI I VIKILIKSA Vi ste propagandno oružje Kremlja! Asanž: Iskreno se nadam da se šališ!

Sajt Vikiliks objavio je u utorak treći deo poverljivih pisama Džona Podestija, predsednika predizborne kampanje demokratske kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton, u kojima ona navodi da Katar i Saudijska Arabija tajno finansiraju Islamsku državu.

Treći deo sadrži još 1.190 poruka, a do sada je objavljeno već oko 4.000 pisama.

"Moramo da iskoristimo svu svoju diplomatiju i tradicionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obaveštajna sredstva kako bismo izvršili pritisak na vlasti Katara i Saudijske Arabije koji tajno finansiraju i tehnički podržavaju ID i druge radikalne sunitske organizacije u regionu“, navodi Klintonova u jednoj od poruka.

Pored toga, ona navodi da lojalnost kurdskih vlasti Sjedinjenim Američkim Državama može, takođe, da utiče, na dalje korake Saudijske Arabije i Katara, prenosi Sputnjik.

Svetski stručnjaci za "Blic": Ko je veće zlo, Hilari ili Tramp?

"Ti napori biće učvršćeni na račun privrženosti kurdske regionalne vlade. Žitelji Katara i Saudijske Arabije biće prinuđeni da balansiraju između borbe za dominaciju u sunitskom svetu i posledica pritiska SAD“, dodaje kandidatkinja za predsednika SAD.

Hilarin savetnik: Vikiliks je produžena ruka Kremlja i njihovog ljubimca Trampa

Iz tima Hilari Klinton poručili su da je Vikiliks "oružje ruske propagande, koje radi za Putinovog ljubimca Trampa". Portparol Hilarinog tima Brajan Felon osuo je paljbu na Tviteru po Trampu i Vikiliksu.

"Vi niste medijska organizacija. Vi ste propagandna ruka Kremlja koji pokušava da proguira svog ljubimca Trampa", napisao je Felon Vikiliksu.

Hilarin portparol je dodao "da bi bilo lepo da Vikiliks objavi podatke o Trampovom porezu, mada se to neće desiti jer je on njihov favorit, a ne meta".

Ubzo se oglasio i Džulijan Asanž, koji je kratko poručio Falonu: "Nadam se da je ovo šala".

"Tramp unapred dobija mejlove Vikiliksa"

Šef izborne kampanje predsedničke kandidatkinje američkh demokrata Hilari Klinton rekao je da je savetnik njenog republikanskog rivala, Donalda Trampa, unapred dobio "upozorenje" o planu organizacije Vikiliks da objavi hiljade "hakovanih" mejlova i aludirao da Tramp pomaže mešanje Rusije u politiku SAD.

Savetnik Hilari Klinton, Džon Podesta rekao je da je Trampov savetnik Rodžer Stoun bio u kontaktu s osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

U mejlu agenciji AP, Stoun je ocenio Podestine tvrdnje kao lažne i neosnovane.

Podesta je potvrdio da Federalni istražni biro (FBI) u okviru istrage hakerskih napada na Demokratsku partiju za koje se sumnja da je počinila grupa povezana s Rusijom, istražuje "hakovanje" njegove privatne mejl adrese.

Zvaničnici su prošle nedelje naveli da veruju da pojedinci odgovorni za napade sarađuju s ruskom obaveštajnom službom i sa Asanžom.

Ruski ambasador u SAD Sergej Kislijak odbacio je tu tvrdnju kao netačnu, ali je dodao da "pažljivo posmatramo izbornu kampanju u ovoj zemlji".

On je rekao da se Rusija ne meša u unutrašnje poslove SAD, "niti izjavama, niti elektronski, niti drugim sredstvima".

Hilari Klinton je u više navrata optužila Trampa da je blag prema Rusiji, navodeći kao primer njegove pohvale ruskog predsednika Vladimira Putina da je jak lider, izjavu da će preispitati sankcije uvedene Rusiji, kao i kritiku NATO-a.

Pročitaj još:

Organizacija Vikiliks je 10. oktobra objavila još 2.000 mejlova koji navodno pripadaju šefu izbornog štaba Hilari Klinton, Džonu Podesti.

Nedelju dana ranije organizacija Džulijana Asanža objavila je mejlove s potencijalno štetnim posledicama po Hilari Klinton, među kojima i da je ona u plaćenim govorima za zvaničnike kompanija s Vol strita, rekla da je prihvatljivo da političar ima različite stavove u javnosti i privatno.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

DETALJI IZ VIKILIKSOVIH TAJNIH DOKUMENATA: Hilari Klinton zna da Katar i Saudijci finansiraju ISIS

Izvor: Telegraf.rs, 12.Okt.2016

Sajt Vikiliks objavio je u utorak treći deo poverljivih pisama Džona Podestija, predsednika predizborne kampanje demokratske kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton, u kojima ona navodi da Katar i Saudijska Arabija tajno finansiraju Islamsku državu...Treći deo sadrži još 1.190 poruka, a...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.