Priština provocira Srbiju

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2011, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština provocira Srbiju

28.07.2011. - Rusija upozorava na provokaciona dejstva albanskih vlasti

Pokušaj vlasti samoproglašene Republike Kosova da preuzmu pod kontrolu administrativne granice sa Srbijom doveo je do eksplozije nasilja u tim regionima naseljenim Srbima. Jedan od pograničnih prelaza – Jarinje, spalili su nepoznati ljudi u maskama. Srbija je osudila pokušaje eskalacije konflikta i pozvala da se sazove hitno zasedanje SB UN.

Izlgeda da je premijer Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Hašim Tači rešio da u vreme kada je pažnja svetskih medija prikovana za događaje u Norveškoj, brzo i neprimetno ukloni problem. On je uveo specijalce MUP-a u severne delove koji se nalaze pod kontrolom KFOR-a, želeći time da pokaže ko je domaćin u kući. Čak nije sa tim upoznao svoje pokrovitelje iz SAD i EU, čime je izazvao njihovu ljutnju. Neki analitičari sprovode paralele Tačijevih akcija sa tim kako se ponašao presednik Gruzije Mihail Saakašvili u avgustu 2008. godine, napavši na Južnu Osetiju na dan kada su svi svetski mediji prenosili otvaranje Olimpijade u Tokiju. Ali takvi kao Hašim Tači treba da imaju u vidu čime se završavaju slične avanture, upozorava zamenik direktora IMEMO RAN, direktor Centra za evropsku bezbednost Tatjana Parhalina.

Ponekada je vrlo teško prognozirati akcije takvih političara kao što je Tači. A to što je Kosovo proglasilo nezavisnost, i tu nezavisnost priznalo nekoliko desetina zemalja, ne znači da je problem rešen. On se može rešiti samo u dugoročnom planu, kada Srbija i Kosovo budu integrisani u EU. Ali to nije pitanje bliže budućnosti.

Nastala situacija na granici sa Srbijom, naravno, nervira Prištinu. Srbi koji žive ovde podržavaju aktivne veze sa Beogradom. Faktički oni su kontrolisali i lokalnu carinu, i vlast Albanaca tamo je bila vrlo formalna. Ovaj status kvo postojao je otprilike do 20. jula. Tada je Tači uveo zabranu trgovine sa Beogradom, motivišući to tobože ogromnim prilivom šverca, mada je poznata uloga Kosova kao glavnog punkta za šverc svih vrsta u Evropi. Između ostalog, čak je Brisel prekorevao Tačija zbog toga što krši pravila slobodne trgovine. Ali to nije zaustvilo premijera. Delovali su kosovski specijalci. Rezultat je žalostan – sa obe strane ima postradalih.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozao je strane da odustanu od nasilja. On se obratio Srbima koji žive na severu Kosova sa molbom da budu suzdržani. Za Srbiju je sada krajnje nepovoljna eskalacija konflikta na Kosovu, posebno posle poboljšanja odnosa povodom izručenja Haškom tribunalu sve trojice glavnih figuranata građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Pa i ne želi da dovede u pitanje pregovore o integraciji Srbije u evropske strukture. Ipak reakcija Beograda na akcije kosovske policije bila je dosta oštra.

Posle složenih pregovora kontrola na granici ponovo je vraćena međunarodnim snagama. Rusija je upozorila da provokaciona dejstva albanskih vlasti na Kosovu destbilizuju i tako krhku situaciju u pokrajini, vode ka uvećanju napetosti, podrivaju pregovarački proces između Beograda i Prištine. U Savetu bezbednosti UN već su započele zatvorene konsultacije o tom problemu. Prema njihovim rezultatima biće doneta odluka o sazivanju vanrednog zasedanja SB.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.