Predstojeći vikend u Subotici u znaku Dužijance

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 15:09

Predstojeći vikend u Subotici u znaku Dužijance

Predstojećeg vikenda će u Subotici sve biti u znaku "Dužijance". Centralna proslava ove tradicionalne manifestacije održaće se 112. put.

Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", kao glavni organizator manifestacije sa kojom se obeležava kraj žetvenih radova, pripremila je i ove godine bogat i raznovrstan program. Pored izložbe radova od slame i raznih drugih rukotvorina, u petak se održava tamburaško veče, a u subotu Skupština risara.

"Taj običaj, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz godine u godinu predstavljamo subotičkoj publici, kako je teklo pogađanje risara i domaćina salaša, ne želimo da zaboravimo niti da izostavimo. Nakon toga se na trgu ređaju kulturno-umetnička društva, koja su se prijavila. Imamo dva kulturno-umetnička društva iz Republike Hrvatske, a ostala su iz Republike Srbije", objašnjava Ljiljana Dulić, zamenica predsednika UBH "Dužijanca".

U nedelju se, u Katedrali Svete Terezije Avilske, održava sveta misa zahvalnica, najznačajniji i neizostavni duhovni sadržaj Dužijance.

"Ni jedna Dužijanca do sada nije bila bez mise, niti bez bandaša i bandašice, premda su tu ulogu nekada imala deca, kao što je to ove godine bio slučaj u Maloj Bosni. Svetu misu će predvoditi naš dragi gost, monsinjor doktor Petar Palić, biskup mostarsko-duhavnjski", ističe Andrija Anišić, predsednik UBH "Dužijanca".

Nakon svete mise zahvalnice svečana povorka nastavlja svoj put prema gradskom trgu, gde će ovogodišnji bandaš i bandašica gradonačelniku Subotice uručiti hleb ispečen od ovogodišnjeg žita.

"Svečana povorka kreće od Katedrale oko 12 sati, a sam program na trgu će se završiti oko 13 i 30", dodaje Marinko Piuković, direktor UBH "Dužijanca".

Centralna proslava Dužijance se tradicionalno završava u nedelju u 20 časova, kada će se na gradskom trgu igrati Bandašicino kolo.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Dan Dužijance" u Subotici 15. avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 13:04

Dan posle održavanja Gradske Dužijance, u organizaciji Udruženja bunjevačkih hrvata, u Subotici će bunjevačka nacionalna zajednica obeležiti jedan od svoja četiri nacionalna praznika, "Dan Dužijance". Ta manifestacija se svake godine održava 15. avgusta na Veliku Gospojinu..."Dan Dužijance"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.