Avganistanski vojnici traze utočiste u Pakistanu

Izvor: B92, 26.Jul.2021, 11:55

Avganistanski vojnici traze utočiste u Pakistanu

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji.

I to nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibanskih pobunjenika.

Stotine vojnika avganistanske vojske i civilnih zvaničnika prebegli su u susedni Tadžikistan, Iran i Pakistan tokom poslednjih nedelja, nakon ofanziva talibana u pograničnim oblastima, javlja agencija Rojters. Avganistanski vojni zapovednik zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je utočište na graničnom prelazu u gradu Čitral na severu, navodi se u saopštenju pakistanske vojske, i dodaje da su vojnici u nedelju uveče dobili bezbedan prolaz u Pakistan.

"Avganistanskim vojnicima je obezbeđena hrana, sklonište i neophodna medicinska nega u skladu sa utvrđenim vojnim normama", navodi se u saopštenju.

Rojters navodi i da ovakav potez dolazi u vreme loših odnosa među susedima.

Naime, Avganistan je opozvao svoje diplomate iz Pakistana nakon kratkotrajne otmice ćerke avganistanskog ambasadora u Islamabadu ranije tokom meseca.

Napadi talibani su eskalirali otkako su SAD najavile u aprilu da će povući svoje trupe do septembra, okončavši tako dvadesetogodišnje strano vojno prisustvo u Avganistanu.

Zvanični Vašington je saopštio da će i dalje izvoditi vazdušne napade, u znak podrške avganistanskim snagama suočenim s pobunjeničkim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avganistanski vojnici traže utočište u Pakistanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji, nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibanskih pobunjenika...Stotine vojnika avganistanske vojske i civilnih zvaničnika prebegli su u susedni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

TRAŽE UTOČIŠTE U PAKISTANU: Avganistanski vojnici se povlače pred talibanima, traže pomoć od suseda

Izvor: Kurir, 26.Jul.2021

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibana.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.