Avganistanski vojnici traže utočište u Pakistanu

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

11:56

Avganistanski vojnici traže utočište u Pakistanu

I to nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibanskih pobunjenika.

Stotine vojnika avganistanske vojske i civilnih zvaničnika prebegli su u susedni Tadžikistan, Iran i Pakistan tokom poslednjih nedelja, nakon ofanziva talibana u pograničnim oblastima, javlja agencija Rojters. Avganistanski vojni zapovednik zatražio je utočište na graničnom prelazu u gradu Čitral na severu, navodi se u saopštenju pakistanske vojske, i dodaje da su vojnici u nedelju uveče dobili bezbedan prolaz u Pakistan.

"Avganistanskim vojnicima je obezbeđena hrana, sklonište i neophodna medicinska nega u skladu sa utvrđenim vojnim normama", navodi se u saopštenju.

Rojters navodi i da ovakav potez dolazi u vreme loših odnosa među susedima.

Naime, Avganistan je opozvao svoje diplomate iz Pakistana nakon kratkotrajne otmice ćerke avganistanskog ambasadora u Islamabadu ranije tokom meseca.

Napadi talibani su eskalirali otkako su SAD najavile u aprilu da će povući svoje trupe do septembra, okončavši tako dvadesetogodišnje strano vojno prisustvo u Avganistanu.

Zvanični Vašington je saopštio da će i dalje izvoditi vazdušne napade, u znak podrške avganistanskim snagama suočenim s pobunjeničkim napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: