Najmasovniji protesti na ulicama Libana do sad

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmasovniji protesti na ulicama Libana do sad

Bejrut -- Libanski demonstranti, koji traže svrgavanje sa vlasti političke elite, ponovo su izašli na ulice na najvećim protestima protiv vlasti otkako je zbačena vlada.

Prethodno je održan skup u znak podrške predsedniku Mišelu Aunu.

AP prenosi da su se na ulicama Bejruta okupile desetine hiljada građana Libana.

Učesnici protesta pozvali su na održavanje generalnog štrajka u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zatražili od vlade da ubrza političku tranziciju posle ostavke premijera Saada al-Haririja prošle nedelje.

Premijer Libana podneo je u utorak ostavku posle protesta bez presedana širom zemlje, što je produbilo političku krizu i zakomplikovalo napore za sprovođenje ekonomskih reformi u zemlji, podseća Rojters.

Današnje demonstracije usledile su nakon mnogo manjeg skupa više hiljada ljudi koji je održan u znak podrške predsedniku Libana.

Učesnici protesta traže sveobuhvatne promene političkog sistema koji se zasniva na podeli vlasti na osnovu etničke i verske pripadnosti, odnosno između hrišćana maronita i muslimana sunita i šiita.

Prethodno je danas hiljade građana izašlo na ulice Bejruta da bi iskazali podršku predsedniku Libana Mišelu Aunu i političkim reformama koje je predložio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Desetine hiljada Libanaca protestovalo u Bejrutu protiv vlade

Izvor: Beta, 03.Nov.2019

BEJRUT, 3.novembra (Beta-AP) - Desetine hiljada Libanaca protestovalo je danas protiv vlade u centralnom Bejrutu. To su najveće takve demonstracije otkako su pristalice ekstremističkog Hezbolaha prošle sedmice rušile i palile šatore koje su demonstranti postavili. Današnjim demonstracijama prethodio...

Nastavak na Beta...

Demonstranti blokirali puteve u Bejrutu i drugim gradovima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2019, 09:36

Demonstranti su blokirali puteve u Bejrutu i drugim dijelovima Libana nastavljajući sa protestima koji su paralizovali tu zemlju u proteklih duže od dvije sedmice, prenosi Reuters. Protesti se u Libanu održavaju od 17. oktobra protiv vladajuće elite zbog čega je premijer Sad el Hariri prošle sedmice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.