Morsi pomerio izbore za 22. april

Izvor: B92, 23.Feb.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morsi pomerio izbore za 22. april

Kairo -- Parlamentarni izbori u Egiptu pomereni su na 22. april sa prvobitno zakazanog datuma - 27. aprila, saopštio je portparol predsednika Muhameda Morsija.

Egipatski predsednik Muhamed Morsi promenio je datum predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji nakon što su to tražili hrišćanski poslanici - Kopti.

Pripadnici koptske manjine su imali primedbu na datum izbora 27. aprila pa nadalje, jer bi fazno glasanje bilo obavljano i tokom njihovog verskog praznika, Uskrsa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je Rojters.

"Predsednik je prihvatio primedbe Kopta i izdaće saopštenje o promeni datuma održavanja izbora", rekao je ranije poslanicima predsednik Saveta šure (gornjeg doma parlamenta), Ahmed Fahmi.

Predsednik Muhamed Morsi raspisao je u četvrtak parlamentarne izbore, kazavši da će oni biti održani od 27. aprila do juna, u četiri etape. Kako je navedeno u predsedničkom dekretu, Narodna skupština će održati konstitutivnu sednicu 6. jula, preneo je Rojters.

Morsi i Muslimanska braća, čiju podršku uživa, nadaju se da će izborima biti okončan buran period političke tranzicije u Egiptu, obeležen i talasima nasilja koje je prepreka predsednikovim nastojanjima da oživi ekonomiju u krizi.

Izbori će, međutim, biti održani u zemlji u kojoj su, prema oceni britanske agencije, više nego ikada primetne podele između islamističkih partija, koje su osvojile najviše glasova na opštim izborima posle svrgavanja dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka 2011 i sekularne opozicije koja i dalje grupiše svoje redove.

El Baradej poziva na bojkot

Vođa najveće egipatske opozicione koalicije Front nacionalnog spasa Mohamed El Baradej pozvao je birače da bojkotuju predstojeće parlamentarne izbore u toj državi.

"Pozivao sam na bojkot izbora 2010. godine da bih skrenuo pažnju na lažnu demokratiju. Danas ponavljam taj poziv, neću da učestvujem u činu obmane", napisao je El Baradej na svom Tviter nalogu.

Front nacionalnog spasa ranije je saopštio da neće izaći na izbore, koji bi trebalo da se održe od aprila do juna, pre ispunjenja svojih uslova, koji uključuju promenu ustava i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Zamenik predsednika vladajuće Partije slobode i pravde Esam al Erian odgovorio je El Baradeju na svom Fejsbuk profilu, rekavši da "bežanje od ispita na izborima znači da neko hoće izvršnu vlast bez demokratskog mandata".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Morsi pomerio datum izbora

Izvor: RTS, 23.Feb.2013

Egipatski predsednik Muhamed Morsi promenio datum predstojećih parlamentarnih izbora na 22. april, nakon što su to tražili hrišćanski poslanici – Kopti...Parlamentarni izbori u Egiptu pomereni su na 22. april sa prvobitnog zakazanog datuma - 27. aprila, saopštio je portparol predsednika Muhameda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.