Marihuana smanjuje rast tumora?

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana smanjuje rast tumora?

Španski istraživači objavili su studiju u kojoj ističu da jedan aktivni sastojak marihuane utiče na smanjenje rasta raznih vrsta tumora.

U postupku nazvanom autofagija, naučnici su otkrili da tetrahidrokanabinol (THC) iz marihuane kod miševa obolelih od raka dovodi do smanjenja tumora i ubija njegove ćelije.

"Zaključili smo da sigurne, terapeutski efikasne doze THC mogu biti davane obolelim od raka", ističu Giljermo Velasko sa univerziteta Komplutens u Madridu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njegovi saradnici u članku objavljenom u medicinskom časopisu "Journal of Clinical Investigation”.

Tetrahidrokanabinol je najpoznatiji molekul koji ulazi u sastav kanabisa. Istraživanja su već pokazala njegov značaj u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marihuana smanjuje rast tumora?

Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 00:37

Španski istraživači objavili su studiju u kojoj ističu da jedan aktivni sastojak marihuane utiče na smanjenje rasta raznih vrsta tumora. ..U postupku nazvanom autofagija, naučnici su otkrili da tetrahidrokanabinol (THC) iz marihuane kod miševa obolelih od raka dovodi do smanjenja tumora i ubija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.