Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana smanjuje rast tumora?

Španski istraživači objavili su studiju u kojoj ističu da jedan aktivni sastojak marihuane utiče na smanjenje rasta raznih vrsta tumora.

U postupku nazvanom autofagija, naučnici su otkrili da tetrahidrokanabinol (THC) iz marihuane kod miševa obolelih od raka dovodi do smanjenja tumora i ubija njegove ćelije.

"Zaključili smo da sigurne, terapeutski efikasne doze THC mogu biti davane obolelim od raka" ističu Giljermo Velasko sa univerziteta Komplutens u Madridu i njegovi saradnici.

Tetrahidrokanabinol je najpoznatiji molekul koji ulazi u sastav kanabisa. Istraživanja su već pokazala njegov značaj u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.