Lagard: Lagana stabilizacija

Izvor: Blic, 19.Mar.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagard: Lagana stabilizacija

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard veruje da se prilike svetska privreda polako stabilizuje, ali upozorava da borba protiv privredne krize još nije okončana.

- Svetska privreda se pomakla sa ruba ponora i imamo razloga da budemo optimistični - rekla je Legard na "Kineskom forumu za razvoj 2012." u Pekingu, upozoravajući da je uprkos optimizmu, i dalje je potrebno biti na oprezu, preneo je

Dojče vele.

Lagard poziva na dodatne finansijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reforme. Pokrenute reforme već su urodile plodom, iako je proteklih nekoliko meseci za svetsku privredu bilo veoma teško.

Ona je obrazložila da su mnoge države u svetu i dalje prezadužene. Samo u evrozoni se 23 odsto domaćeg bruto proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke, upozorila je Lagard.

Kao dodatne "ključne rizike" šef MMF navodi srednjoročni pad privrednog rasta u zemljama u razvoju, sve veću cenu nafte na svetskom tržištu.

Poboljšanju stanja u svetskoj ekonomiji doprinela je i činjenica da uslovi poslovanja na tržištima nisu više tako napeti i da su se "i u Americi" poboljšali ekonomski indikatori, rekla je Lagard.

Napore EU i MMF za spašavanje prezadužene članice i evrozone Grčke, Lagard je nazvala "važnim napretkom". Prošloga četvrtka je MMF odlučio da sa 28 milijardi evra učestvuje u novom paketu pomoći za spas Grčke.

Dan pre „evrogrupa" je dala zeleno svetlo za paket pomoći i za prvu tranšu u iznosu od oko 40 milijardi evra. Drugi paket pomoći Grčkoj iznosi ukupno 130 milijardi.

Povezane vesti: Direktorka MMF-a: Nijedna zemlja nije imuna na posledice krize

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.