Klintonova sa Peresom o Palestini

Izvor: B92, 16.Jul.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova sa Peresom o Palestini

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarala je sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom o pomaku u pregovorima sa Palestinom.

Teme razgovora bile su i nuklearni program Irana, kao i stanje u Siriji.

Klintonova, koja Izrael posećuje možda posednji put u svojstvu šefa diplomatije, izrazila je solidarnost sa tom zemljom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog malog pomaka u pregovorima o postizanju mira sa Palestinom, koji traju tri i po godine.

Peres je u svojoj izjavi izrazio potrebu za održanjem tridesetogodišnjeg mira sa Egiptom i osudio nasilje u Siriji. On je takođe dao podršku pritisku američke administracije na Iran da obustavi nuklearni program, za koji SAD veruju da ima za cilj proizvodnju nuklearnog naoruzanja.

Državna sekretarka SAD nagovestila je na sastanku u Jerusalimu da postoje razlike u stavovima te dve zemlje saveznice prema Iranu.

"Ovo je vreme neizvesnosti, ali takodje i velike mogućnosti u regionu. U takvim vremenima, prijatelji poput nas treba da rade zajedno na pametan, kreativan i hrabar način", rekla je Klintonova u obraćanju novinarima.

U odvojenoj izjavi, Hilari Klinton je rekla da je "sa Peresom pričala o Egiptu, Siriji, Iranu i drugim regionalnim i globalnim pitanjima".

Hilari Klinton će se kasnije danas sastati i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim premijerom Salamom Fajadom.

Posetom Izraelu završava se dvanaestodnevna turneja američke državne sekretarke po Evropi i Aziji.

Tokom vikenda, u Izraelu je boravio Tom Donilon, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, a uskoro se očekuje i poseta šefa Pentagona Leona Panete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.