Inicijativa gradonačelnika loš vic

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inicijativa gradonačelnika loš vic"

Češki premijer Andrej Babiš je kao "loš vic" ocenio inicijativu opozicionih gradonačelnika Varšave, Praga i Budimpešte.

Gradonačelnici su pokrenuli inicijativu da se zajedno bore protiv populističke i antievropske politike vlada Poljske, Češke i Mađarske.

Babiš im je preporučio da se pozabave uklanjanjem smeća i čišćenjem svojih gradova.

Za inicijativu gradonačelnika Praga premijer je kazao da "to niko ne može da shvati ozbiljno jer on uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zna šta je spoljna politika" i da "njegove izjave o spoljnoj politici ugrožavaju naše ekonomske interese".

Babiš koga po privatnim poslovima i stilu porede s američkim predsednikom Donaldom Trampom, podsetio je ;da spoljnu politiku vodi vlada, a "gospodin gradonačelnik će ukoliko bude nakon narednih izbora ministar spoljnih poslova - držaću mu palčeve, ali plašim se da zbog svoje naravi nije podesan za to".

Gradonačelnik Praga Zdenjek Hžib, Varšave Rafal Tšaskovski i Budimpešte Djerđel Karačonj dogovorili su se u Berlinu 8. novembra da se uz međusobnu podršku suprotostave svojim vladama i pokažu kako su tolerantni i otvoreni veliki gradovi zemalja Višegrdske grupe u kojima je na vlasti opozicija, dok vlade tih država, kako smatraju, uglavnom sarađuju u tome da blokiraju Evropsku uniju.

"Svuda je demokratija suočena s populistima. Nismo drugačiji od Francuza ili Italijana, ali istina je da naše demokratske strukture nisu tako jake kao na Zapadu", kazao je nakon sastanka u Berlinu gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Gradonačelnik Praga Hžib je rekao da je 30. godišnjica pada komunista u istočnom bloku prilika da se utvrdi gde je napravljena greška te populisti mogu da postanu uspešni.

Gradonačelnici bi da Evropske uniju ubede da novac iz fondova koji su namenjeni gradovima, ide direktno njima, a ne da gradovi zavise od toga koliko će im dati njihove države.

"Vlade se ne bave problemima kao što je zagađen vazduh, porast cena stanova, one sabotiraju naše pokušaje da te probleme rešavamo", kazao je gradonačelnik Budimpešte, glavni pokretač nove koalicije gradonačelnika zemalja Višegradske grupe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češki premijer poručio gradonačelnicima da umesto borbe protiv populista čiste djubre

Izvor: Beta, 27.Nov.2019

Češki premijer Andrej Babiš je danas kao "loš vic" ocenio inicijativu opozicionih gradonačelnika Varšave, Praga i Budimpešte da se zajedno bore protiv populističke i antievropske politike vlada Poljske, Češke i Madjarske.Babiš im je preporučio da se pozabave uklanjanjem smeća i čišćenjem...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.