Huti poručili Britancima: Nastavićemo da vas potapamo

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 16:54

Huti poručili Britancima: Nastavićemo da vas potapamo

Jemenski Huti saopštili su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda "Rubimar" u vlasništvu Velike Britanije.

"Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija", naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode HutiHusein al-Ezi na platformi X .

On je istakao da je Velika Britanija "odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi", preneo je Rojters.

Američka vojska potvrdila je juče da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili Huti.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.