Gutereš: Zaustaviti tihu pandemiju rodno zasnovanog nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 11:38

Gutereš: Zaustaviti tihu pandemiju rodno zasnovanog nasilja

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ukazao je na to da širom sveta nasilje nad ženama i devojčicama stoji na putu ostvarivanju ljudskih prava, kao i da je pandemija virusa korona još jasnije ukazala na taj problem i činjenicu da je neophodno da se hitno preduzmu mere u borbi protiv njega.

Gutereš je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na ženama, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da socijalne i ekonomske posledice pandemije u većoj meri se odražavaju na žene i devojčice koje ih, navodi, guraju u siromaštvo, a rizik nasilja nad njima je sve veći.

Podseća da je u aprilu ove godine apelovao na međunarodnu zajednicu da za sva vremena zaustavi tu tihu pandemiju rodno zasnovanog nasilja.

"Danas, ponovo, još glasnije upućujem taj apel", istakao je Gutereš i dodao da svetska zajednica treba da sasluša glasove i iskustva žena i devojčica i da uvaži njihove potrebe, posebno kada je reč o onima koje su preživele nasilje ili su izložene višestrukoj ili ukrštenoj diskriminaciji.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se u traganju za rešenjima u prvi plan stave žene kao liderke i da u borbu se uključe muškarci.

Gutereš navodi da među preduzetim merama mora da bude i obezbeđivanje predvidljivih i fleksibilnih izvora finansiranja za organizacije za zaštitu prava žena, koje u krizama često reaguju na prvoj liniji.

"Neophodno je da usluge za žene koje su preživele nasilje i dalje budu na raspolaganju, uz odgovarajuće resurse i mere reagovanja u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i pravosuđa", dodao je.

Kaže da te mere ne treba da budu orijentisane samo ka intervencijama nakon što se nasilje već dogodilo, već i ka prevenciji nasilja, što obuhvata i rad na prevazilaženju društvenih normi i neravnoteže moći, a policija i pravosuđe treba da obezbede da učinioci odgovaraju za svoja dela i prekinu praksu nekažnjavanja.

"Na ovaj dan, pozivam sve nas da se sa još više rešenosti uhvatimo u koštac sa rodno zasnovanim nasiljem da bismo ga zauvek iskorenili", zaključio je Gutereš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gutereš: U prvom planu treba da budu žene kao liderke, u borbu uključiti i muškarce

Izvor: Danas, 25.Nov.2020

Širom sveta, nasilje nad ženama i devojčicama stoji na putu ostvarivanju ljudskih prava, izjavio je danas Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.