Gori pod kontrolom Gruzije

Izvor: B92, 23.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori pod kontrolom Gruzije

Gori, Helsinki, Moskva, Poti,Tbilisi, Kroford -- Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je gruzijska policija preuzela kontrolu u gradu Gori.

"Gruzijska policija preuzela je kontrolu u Goriju", izjavio je portparol ministarstva Šota Utašvili. Izveštač Frans presa javio je da je video gruzijske snage reda kako patroliraju tim strateškim gradom koji povezuje istok i zapad Gruzije i koji je više od nedelju dana bio u rukama ruske vojske.

Desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policijskih vozila nalazi se na gradskom trgu Staljin u rodnom gradu sovjetskog lidera. Ulice su uglavnom puste, jer je grad zbog borbi napustila većina od ukupno 70.000 stanovnika.

Produženo ratno stanje

Skupština Gruzije usvojila je predlog predsednika Mihaila Sakašvilija da ratno stanje u zemlji, koje je trebalo da traje do 24. avgusta, bude produženo do 8. septembra, preneli su ruski mediji iz Tbilisija.

U obraćanju Sakašvilija navedeno je da je ta mera potrebna jer "ruska vojska, kršeći sporazum o prekidu vatre i dalje ostaje u Gruziji", preneo je Interfaks.

Ukaz o uvodjenju 15-dnevnog ratnog stanja u Gruziji Sakašvili je potpisao 9. avgusta, kada ga je potvrdio i parlament.

"Naš prioritet je da uspostavimo sigurnost kako bi stanovništvo bilo bezbedno", izjavio je Frans presu šef policijskih patrola u Gruziji, Giorgij Gegeđuri.

"Večeras smo izveli patrole, iako one još nisu dostigle svoj uobičajeni broj", rekao je on navodeći da ne očekuje pljačke u gradu nakon odlaska "Rusa i trupa Južne Osetije".

Rusija je ranije saopštila da je završila povlačenje svojih vojnika iz Gruzije, međutim, Tbilisi je tu informaciju demantovao, priznajući istovremeno da je preuzeta kontrola nad putem koji povezuje rusku prestonicu sa Gorijem.

Nogovicin: Ruske snage ostaju u Potiju

Ruske snage ostaće u strateškoj gruzijskoj luci Poti što je, kao i sve ostale vojne aktivnosti Rusije, u saglasnosti s mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Francuske, rekao je visoki zvaničnik ruske vojske.

Stanovnici Potija protestuju

Oko 1.000 Gruzina protestovalo je zbog prisustva 20-tak ruskih vojnika na punktu izvan gruzijske crnomorske luke Poti, tvrdeći da Rusi nemaju pravo da se tu nalaze.

Vojnici koji su kopali rovove rekli su okupljenim demonstrantima da su oni mirovnjaci i pokazali su značke mirovnih trupa.

Nezadovljni demonstranti mahali su gruzijskim zastavama i trubili automobilskim sirenama.

Zamenik šefa ruskog Generalštaba Anatolij Nogovicin kazao je da će ruske trupe patrolirati crnomorskom lukom Poti i naveo da je "ta funkcija ustanovljena zajedničkom pozicijom Rusije i Francuske".

Rusija je ranije najavila da će svoje snage povući s teritorije Gruzije u Južnu Osetiju i tampon zonu između te separatističke oblasti i ostatka gruzijske teritorije. Poti se nalazi izvan tampon zone.

"Da li bi trebalo da sedimo iza ograde? Koja bi bila korist od toga? Oni (gruzijske snage) vozili bi se 'hamerima', prevozili municiju u kamionima, a mi trebalo samo da ih prebrojavamo?", upitao je nakon konferencije za novinare.

Sekratar guzijskog Nacionalnog saveta za bezbednost Kaha Lomai je, međutim, rekao da ostanak ruskih trupa u Potiju nije predviđen nikakvim sporazumom, pa ni onim postignutim uz posredovanje francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

"Sledimo izjave političkih lidera... i u obavezi smo da još jednom podvučemo rusku poziciju: Sva delovanje ruskih mirovnih trupa u skladu su sa šest principa koje su potpisali predsednici Rusije i Francuske", rekao je Nogovicin.

Sarkozi traži povlačenje iz Potija

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi razgovarao je danas telefonom o situaciji u Gruziji s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i zatražio povlačenje ruske vojske iz gruzijske crnomorske luke Poti.

Sarkozijev kabinet saopštio je da će dva lidera i narednih dana biti u bliskom kontaktu.

U saopštenju kabineta francuskog predsednika navedeno je da su se Sarkozi i Medvedev složili da je važno da vojni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zamene ruske vojnike u otcepljenoj gruzijskog autonomnoj oblasti Južnoj Osetiji, preneo je Rojters.

"Kad je reč o susednom regionu Abhaziji, predsednik Sarkozi je istakao da je važno da se ruske snage, prisutne u oblasti Poti/Senaki, povuku što pre", saopštila je Sarkozijeva kancelarija.

"Tampon zone suprotne duhu sporazuma"

Ruske tampon zone unutar Gruzije bi prekršile duh sporazuma o prekidu vatre koji su potpisali predsednici Rusije i Gruzije, izjavio je Aleksander Stub, predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministar inostranih poslova Finske.

SAD: Rusija prekršila sporazum

Rusija je prekršila sporazum o prekidu vatre jer je postavila kontrolne punktove i stalne objekte u Gruziji, a ruski vojnici su vidjeni u gruzijskoj luci Poti, saopštila je Bela kuća.

"Postavljanje stalnih objekata i kontrolnih punktova je protivurečno sa sporazumom", rekao je portparol Bele kuće Gordon Džondrou.

"U kontaktu smo sa različitim stranama kako bi dobili objašnjenje", naveo je Džondrou.

"Takva tampon zona se zapravo poziva na sporazume iz 1999. godine i 1994 i smatram da je to protivno duhu takozvanog sporazuma o prekidu vatre", rekao je Stub za finsku nacionalnu televiziju.

Stub je ocenio da "takve tampon zone ne bi trebalo stvarati, ali da će se o svemu tome razgovarati tokom sledećih nekoliko dana", preneo je Rojters.

OEBS je u utorak postigao dogovor da pošalje još 100 vojnih posmatrača da nadgledaju prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika sa teritorije Gruzije, s tim što 20 treba da stigne ovog vikenda.

Ministar odbrane Rusije Anatolij Serđukov saopštio je da se ruska vojska, koja je poslata kao pojačanje mirovnom kontingentu Rusije u Južnoj Osetiji, povukla sa teritorije uže Gruzije na teritoriju otcepljene gruzijske autonomne oblasti, čime je ruska strana ispunila dogovore utvrđene u "šest principa" koje su izradili ruski predsednik Dmitrij Medvedev i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Na brifingu u Moskvi zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin rekao je da su formirane zone bezbednosti i da je u zoni odgovornosti ruskih mirovnih snaga u zonama gruzisjko-južnoosetijskog i gruzijsko-abhaskog konflikta formirano po 18 posmatračkih punktova u dve linije.

Po 10 punktova postavljeno je duž administrativnih granica, a još jedna linija od po osam punktova u dubini teritorije Gruzije u tzv. tampon-zonama, ili zonama odgovornosti."Takva tampon zona se zapravo poziva na sporazume iz 1999. godine i 1994 i smatram da je to protivno duhu takozvanog sporazuma o prekidu vatre", rekao je Stub za finsku nacionalnu televiziju. .

Eksplozije u Južnoj Osetiji

Serija snažnih eksplozija potresla je danas jedno skladište municije u Južnoj Osetiji, u kojima je jedan radnik povređen, izvestili su ruski mediji.

Eksplozije su posledica situacije koja odstupa od uobičajne, saopštio je predstavnik kancelarije tužilaštva Južne Osetije.

Zvaničnik je agenciji Itar-tas s rekao da "nema razloga za paniku" i da su "sve mere preduzete na lokalizaciji eksplozija".

Kako je javila ruska agencija, do eksplozija je došlo u blizini kampa ruskog minstarstva za vanredne situacije u Chinvaliju.

Eksplozije su trajale između pet i sedam minuta, a gust crni dim prekrio je prostor na kome je kamp smešten.

Zasebne eksplozije se još čuju, a na lice mesta izašle su vatrogasne ekipe, navela je ruska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.