Erdogan najavio sastanak sa Trampom

Izvor: RTS, 07.Sep.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan najavio sastanak sa Trampom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će se ovog meseca sastati s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Ujedinjenim nacijama, kako bi razgovarali o vojnim operacijama na severoistoku Sirije, gde Turska planira da ponovno naseli milion sirijskih izbeglica.
Turska i SAD trebalo bi da u nedelju započnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedničke vojne patrole u tom delu, kao deo sporazuma za koji Turska kaže da će postati ''sigurna zona'' duž granice unutar Sirije, prenosi Rojters.

Turska, u kojoj se nalazi 3,6 miliona izbeglica iz sukoba u Siriji i koja već drži teritoriju na severozapadu Sirije, želi da proširi svoje vojno prisustvo na severoistoku kako bi odvratila borce sirijskih kurdskih milicija sa granice i uspostavila uslove za povratak velikog broja Sirijaca.
Opisujući svoj plan da se sastane s Trampom u Generalnoj skupštini UN, Erdogan je rekao da će razgovarati o tome "kakve će korake preduzeti" duž sirijske granice istočno od reke Eufrat.
On je kazao i da Turska ne može da prihvati vojnu obuku američkih snaga kurdskih sirijskih boraca, koji su glavni saveznik Vašingtona na terenu protiv Islamske države u Siriji, ali ih je Turska označila kao terorističku organizaciju.
Erdogan je ponovio plan o preseljenju milion izbeglica u severnu Siriju, za koji je rekao da će mu trebati međunarodna podrška u izgradnji novih domova.
Turska se često žali na, kako je naveo, nedostatak međunarodne podrške koja bi joj pomogla da ugosti izbeglicama, od kojih se neke nalaze u Turskoj već osam godina, od početka sukoba u Siriji.
Erdogan tvrdi da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za podršku izbeglicama. Evropska unija, koja je pre tri godine potpisala sporazum s Turskom nudeći pomoć u zamenu za zaustavljanje priliva migranata u Evropu, kaže da je isplatila više od pet milijardi evra, prenosi agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Erdogan sa Trampom o vojnim operacijama na severoistoku Sirije

Izvor: Blic, 08.Sep.2019, 00:26

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da očekuje da će se krajem meseca sastati sa američkim kolegom Donaldom Trampom sa kojim će razgovarati o vojnim operacijama na severoistoku Sirije, gde planira da relocira oko milion sirijskih izbeglica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.