Egipat pozvao SAD da intervenišu i zaustave Izrael

Izvor: Press, 15.Nov.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat pozvao SAD da intervenišu i zaustave Izrael

Šef egipatske diplomatije Kamel Amr pozvao je danas SAD da intervenišu i zaustave "izraelsku agresiju" na pojas Gaze.

Amr je, u telefonskom razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, "zatražio da SAD smesta intervenišu i spreče izraelsku agresiju na palestinski narod u Gazi", prenela je egipatska agencija Mena.

Ako Izrael ne obustavi ofanzivu, situacija će eskalirati van svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kontrole, upozorio je egipatski ministar i pozvao Klintonovu da iskoristi uticaj koji Vašington ima na Izrael kako bi se zaustavilo nasilje, prenele su agencije.

Izrael je juče i jutros izveo vazdušne napade na pojas Gaze, u kojima je ubijeno najmanje 13 Palestinaca, među kojima komandir vojnog krila islamističkog Hamasa Ahmed Said Halil al Džabari. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je sinoć, posle ubistva Džabarija, da je izraelska vojska spremna da proširi operaciju nazvanu "Stub odbrane".

Iz pojasa Gaze je na te napade uzvraćeno ispaljivanjem više od 100 raketa, od kojih je jedna direktno pogodila stambenu zgradu u gradu Kirjat Malahi. U tom napadu je ubijeno troje Izraelaca, a ranjeno dvoje, od kojih jedno odojče.

Sami Abu Zuhri, portparol Hamasa, koji upravlja pojasom Gaze, upozorio je da će "Izrael zažaliti trenutak kada je pomislio da to uradi".

Ciljano ubistvo Džabarija usledilo je posle pojačane raketne paljbe na jug Izraela, gde je za četiri dana ispaljeno više od 120 raketa, a Izrael je za eskalaciju nasilja optužio Hamas.

Na hitnom sastanku Saveta bezbednosti, održanom sinoć na zahtev Egipta, diskutovalo se o situacaiji u Gazi i arapske nacije su osudile izraelske smrtonosne napade, dok su SAD branile izraelske udare. Savet bezbednosti koji čini 15 zemalja nije osudio ni jednu stranu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat traži od SAD da zaustavi izraelske napade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Nov.2012

Egipatske vlasti su zatražile od SAD da zaustavi izraelsek napade protiv pripadnika militantnog Hamasa u pojasu Gaze. U suprotnom, nasilje može da izmakne kontroli, upozorava ministarstvo inostranih poslova u Kairu. Šef egipatske diplomatije Mohamed Keml Amrk razgovarao je prošle noći sa američkom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.