Drecun: Svrha Berlina pritisak na Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2019, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Svrha Berlina pritisak na Srbiju

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da je svrha današnjeg sastanka u Berlinu zatvaranje bilo kakve mogućnosti za razgovor o statusu Kosova i Metohije, i da Nemačka u stvari želi da pokaže da je Kosovo država, i da je to završena stvar.

Prema njegovim rečima, ovaj nemački sastanak zapravo treba da prenese pritisak na Srbiju da napravimo ustupke.

Drecun je za RTS rekao da je Kosovo najvažniji deo sastanka lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zapadnog Balkana sa liderima Nemačke i Francuske u Berlinu i da je to neka vrsta odgovora, pre svega nemačke kancelarke Angele Merkel, na pismo američkog predsednika Donalda Trampa o rešavanju kosovskog problema.

Trampovo pismo je otvorilo mogućnost razgovora o statusu Kosova i Metohije i postizanju eventualnog sporazumnog rešenja kako je naveo u pismu, u obostranu korist, da to bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, navodi Drecun.

Sazivanjem ovog sastanka Nemačka pokušava da potpuno zatvori bilo kakvu mogućnost razgovora o statusu Kosova i Metohije, žele da pokažu da je to država, da je to završena stvar, i time se zatvara mogućnost postizanja bilo kakvog kompromisnog rešenja, kazao je on.

Drecun navodi da će samim tim i rezultati ovog sastanka biti usko ograničeni, jer Nemačka kao domaćin ima "rigidan, zabetoniran stav", da o statusu Kosova i Metohije više ne može da se razgovara već Srbija samo treba da nađe modalitet kako da prizna tu samoproglašenu državu, i da će granice te samoproglašene države biti na vrhu Kopaonika.

"Bez učešća SAD, koje imaju najveći kapacitet da utiču na sve što se dešava na KiM, ne može se ništa", rekao je Drecun i ukazao da su svi učesnici sastanka u Berlinu "oni koji su priznali KIM", a da je EU potisnuta u drugi plan.

Drecun je naglasio da je razlog što su članice Evropske unije na sastanku potisnute u drugi plan, taj što pet evropskih zemalja nije priznalo Kosovo kao državu, što samim tim onemogućava EU da prizna Kosovo i Metohiju kao državu.

Nemačka, koja je prema njegovim rečima od početka bila protiv bilo kakvog kompromisnog rešenja, pokušava da iz razgovora istisne ne samo Rusiju i Kinu, već i Ameriku.

On je podsetio da bez Kine i Rusije kao stalnih članica Saveta bezbednosti rešenje za KiM ne može da bude verifikovano.

Ističe da je Srbija ojačana stavom Rusije i Kine, i sada ima značajno veći kapacitet nego što ga je imala do pre pet godina, da se suprotstavi bilo kakvim pritiscima ili pokušajima nametanja bilo kakvih jednostranih rešenja kao naš interes.

"Naravno da naš interes ne može da bude priznanje Kosova i Metohije, i to niti će prihvatiti država Srbija, niti ogromna većina građana", rekao je Drecun.

On je na pitanje šta mi možemo da uradimo u Berlini, odgovorio kako možemo da ne prihvatimo ono što nije u našem interesu.

On je objasnio da Srbija ima principijelan stav, i da je taj stav takav da treba da se razgovara o statusu Kosova i Metohije.

Istakao je izraženu diplomatiju Nemačke koja je bila usmerena prema Beogradu i prema Prištini i deklarativna upozorenja SAD i EU, kao i Nemačke Prištini, da treba da ukine takse.

Takse, navodi, nisu ukinute, nego smo umesto toga dobili platformu koja je usvojena u Prištini za navodne razgovore.

"Tu razgovora nema, to je platforma protiv razgovora, to je platforma protiv mira", istakao je Drecun.

Sada, umesto da se u Berlin dođe sa ukinutim taksama i da se razgovara o tome kako ići napred, imate situaciju da se poziva Beograd da bude u okruženju svih onih država koje su priznale Kosovo i svojski se trude, poput Hrvatske i Slovenije, da Kosovo postane država u punom smislu te reči, kako bi naneli maksimalnu štetu Srbiji, navodi Drecun.

"Pozivaju one države koje mogu da nanesu štetu interesima Srbije" istakao je Drecun.

Drecun je rekao da su zahtevi Albanaca za priznanjem Kosova, i priznanjem preševske doline, neozbiljni, da to karikira celu situaciju i pokazuje apsolutnu nespremnost Prištine da radi na mirnom rešavanju kosovskog problema.

Istakao je kako je očigledno da je Priština u čvrstom dogovoru sa Tiranom jer je Albanija je ta koja vuče konce, preko Prištine, rešila da ide putem pripajanja Kosova Albaniji, o čemu albanski premijer Edi Rama govori.

"Možda će tražiti i ukidanje Republike Srpske kao uslov da bi se nastavili razgovori", zaključio je Drecun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.