Crnogorski ministar pravde: Istrajni u slučaju izručenja Marovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 07:21

Crnogorski ministar pravde: Istrajni u slučaju izručenja Marovića

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da očekuje da predsednik Milo Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, uključujući Zakon o slobodi veroispovesti, a kada je reč o zahtevu za izručenje Svetozara Marovića iz Srbije, poručio je da je vlada donela odluku da istraje do kraja u tom slučaju.

Leposavić je za podgoričke ''Vijesti'' istakao da Đukanović ne može da zaustavi da zakoni budu objavljeni.

"Ti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakoni će da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu", naveo je Leposavić i poručio da je apsolutno siguran da je Zakon o slobodi veroispovesti ustavan.

Upitan šta ako Ustavni sud obori zakone, uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti, Leposavić je rekao da bi, ako se to desi, Ustavni sud morao da obori zakone koji su usvojeni prošle godine kada nije ni bilo po Poslovniku Skupštine sednice na daljinu, što bi izazvalo pravni haos.

"Ipak mislim da neće doći do takve odluke, možda je neko neosetljiv pa želi takav haos, ali ako do toga dođe biće jasno da je Ustavni sud izgubio legitimitet. Verujem da ce prevagnuti razum", poručio je Leposević.

Naglasio je da je Zakon o slobodi veroispovesti donet po hitnoj proceduri jer je, kako je naveo, postojala opasnost da stari akt proizvede štetne posledice, odnosno prepis vlasništva bez konsultacije suda.

"Kad je hitni postupak onda nema javne debate. Mi smo iskoristili ipak mali period da konsultujemo sve verske zajednice", rekao je ministar pravde.

Na pitanje šta misli o tome što nisu pozvani predstavnici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve na sednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, rekao je da je Ministarstvo uputilo poziv za razgovor svim verskim zajednicama.

Komentarišući zahtev za izručenje Svetozara Marovića iz Srbije, Leposavić je rekao da nije kontaktirao ministra pravde Srbije.

"Mi smo kao Vlada doneli odluku da u toj stvari istrajavamo do kraja i da ćemo preduzimati sve pravne korake", poručio je Leposavić ocenivši da postoji opasnost da slučaj zastari, kao po pitanju Miloša Marovića.

Ministar je dodao da očekuje da se na martovskom skupštinskom zasedanju raspravlja o izmenama Zakona o državnom tužilaštvu, koje se tiču i specijalnog tužioca.

"Plan je jedan da se omogući da izbor, odnosno sastav Tužilačkog saveta i budući izbori vrhovnog tužioca i specijalnog tužioca budu demokratični, brzi i podložni kontroli i smeni. Kontola i smena su najsigurniji način da ćete raditi u skladu sa zakonom", rekao je Leposavić.

Kako je naglasio, bitno je da se za zakon i izmene postigne saglasnost poslanika i članova Vlade.

"Važno je da se kroz funkcionalnu nezavisnost i smjenjivost odnosno mogućnost brže kontrole obezbede promene i onda će personalna rešenja biti adekvatna", poručio je Leposavić.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Očekujem da Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone"

Izvor: B92, 22.Jan.2021

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da očekuje da predsednik Milo Ðukanović potpiše ponovo usvojene zakone...Među zakonima je i Zakon o slobodi veroispovesti...Kada je reč o zahtevu za izručenje Svetozara Marovića iz Srbije, poručio je da je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.