Boris Džonson novi britanski premijer

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Džonson novi britanski premijer

Konzervativna partija izabrala je Borisa Džonsona da predvodi britansku vladu. Nakon što je izabran, Džonson je poručio da će sprovesti Bregzit do 31. oktobra.
Za Borisa Džonsona su glasala 92.153 torijevca, a za Džeremija Hanta 46.656 članova Konzervativne partije.

Džonson je posle glasanja rekao da "zna da će neki ljudi dovesti u pitanje izbor njega za premijera".
Cilj mu je, kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da sprovede Bregzit do 31. oktobra i iskoristi sve prednosti koje izlazak iz EU donosi, ujedini zemlju i pobedi lidera Laburističke partije Džeremija Korbina.
Džonson se oglasio i na Tviteru, zahvalivši se za "neverovatnu čast" koja mu je ukazana i rekavši da je "vreme kampanja završeno".
I dok pregovarač EU u procesu Bregzita Mišel Barnije poručuje da se "raduje konstruktivnoj saradnji sa Džonsonom", Korbin ističe da premijera treba da bira narod na izborima.
"Boris Džonson nema podršku naše zemlje", rekao je lider laburista i istakao da bi izlazak iz EU bez dogovora značio gubitak radnih mesta, rast cena i pretnju po zdravstveni sistem.

Dosadašnja premijerka Tereza Mej čestitala je na Tviteru Džonsonu, poručivši da Konzervativna partija mora da radi na tome da "drži Džeremija Korbina dalje od vlade".
Boris Džonson, novi lider Konzervativne partije i Vlade Britanije, poznat je po tome što je bio gradonačelnik Londona, vodeća ličnost referendumske kampanje 2016. godine, koja je podržavala Bregzit, kao i šef britanske diplomatije.
Severnoirska DUP podržava vladu sa Džonsonom
Deset poslanika severnoirske Demokratske unionističke partije nastaviće da podržava britansku vladu i pošto Boris Džonson postane premijer, rekla je liderka DUP-a Arlen Foster.
Fosterova navodi da poverenje i sporazum konzervativaca i DUP-a ostaje na snazi, prenosi Rojters.
Kako je dodala, dve stranke će uoči početka novog zasedanja parlamenta održati planirani sastanak radi analize sporazuma.
Fosterova je rekla da je razgovarala sa Džonsonom i čestitala mu izbor kao i da očekuje da će on uskoro posetiti Severnu Irsku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.