Blinken u Jordanu: Sastanak sa kraljem Abdulahom II i ministrom spoljnih poslova al Safadijem

Izvor: B92, 07.Jan.2024, 11:29

Blinken u Jordanu: Sastanak sa kraljem Abdulahom II i ministrom spoljnih poslova al Safadijem

Američki državni sekretar Antoni Blinken sastao se danas sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim i ministrom spoljnih poslova Ajmanom Huseinom al Safadijem.

On je tom prilikom naglasio potrebu da Izrael prilagodi svoje vojne operacije kako bi smanjio civilne žrtve i značajno povećao količinu humanitarne pomoći koja stiže do Gaze.

Tom prilikom on je istakao važnost pripreme detaljnih planova za postkonfliktnu budućnost palestinske enklave koja je desetkovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intenzivnim izraelskim vazdušnim napadima i kopnenim ofanzivama, prenosi AP.

Blinken je u subotu u Istanbulu razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze, preneli su ranije svetski mediji.

Kasnije je na Kritu razgovarao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom o bezbednosnom izazovu koji trenutno predstavljaju jemenski pobunjenici Huti za pomorski saobraćaj u Crvenom moru, čime su, kako je naveo, pogođene desetine zemalja, ali i cela međunarodna zajednica.

Blinkenova bliskoistočna turneja dolazi u trenutku eskalacije regionalnih tenzija u Libanu, severnom Izraelu, Crvenom moru i Iraku, što SAD nastoje da spreče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Blinken: Konflikt Izrael-Hamas bi mogao da se proširi u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jan.2024

Sukob Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze mogao bi da "metastazira" u regionu, upozorio je danas američki državni sekretar Antoni Blinken (Anthony) u Kataru gde je u okviru nove turneje po Bliskom istoku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.