Bangui: Poginulo 13 vojnika JAR

Izvor: B92, 25.Mar.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangui: Poginulo 13 vojnika JAR

Pretorija, Njujork, Bangui -- Najmanje 13 vojnika Južnoafričke Republike je poginulo, a 27 je povređeno u sukobima s pobunjenicima u Centralnoafričkoj Republici.

"To je tužan momenat za našu zemlju", rekao je predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma novinarima na brifingu i dodao da se jedan vojnik vodi kao nestao, prenele su agencije.

On je rekao da je ponosan na vojnike koji su se borili protiv "bandita", preneo je BBC.

Južnoafrička Republika ima oko 200 vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stacioniranih u Bangui, koji su pobunjenici zauzeli juče, dok je svrgnuti predsednik Cetralnoafričke Republike Fransoa Bozize pobegao.

Veruje se da je u susednoj Demokratskoj Republici Kongo, iako je to demantovala kongoanska vlada.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio je "neustavno preuzimanje vlasti" u Centralnoafričkoj Republici i tražio da u zemlji ponovo bude uspostavljen ustavni poredak.

"Generalni sekretar je veoma zabrinut zbog izveštaja o teškim kršenjima ljudskih prava. On ističe da će oni koji su odgovorni za takva kršenja odgovarati", navedeno je u saopštenju UN.

Pobunjenici u Centralnoafričkoj Republici juče su u žestokim borbama zauzeli glavni grad Bangui, primoravši predsednika Fransoa Bozizea da pobegne, tako da vlada zbrka oko toga ko upravlja tom zemljom sa velikim rudnim bogatstvom u srcu Afrike.

"Generalni sekretar traži mir i poštovanje vladavine zakona u Centralnoafričkoj Republici. On je zabrinut zbog teške humanitarne situacije u zemlji i izveštaja o pljačkanju u prestonici Banguiju, uključujući imovinu UN", navedeno je u saopštenju UN.

UN su, takođe, poručile da preduzimaju sve mere predostrožnosti kako bi zaštitile svoje zaposlene u Centralnoafričkoj Republici i podsetile vlasti te zemlje da "imaju obavezu da garantuju bezbednost svih zaposlenih u UN i objekte svetske organizacije", prenosi Rojters.

Pobunjenička koalicija Seleka je u četvrtak obnovila borbena dejstva i brzo napredovala u pravcu juga i prestonice kako bi zbacila s vlasti Bozizea, koga je optužila da je prekršio januarski mirovni sporazum prema kome je trebalo da primi njene pripadnike u vojsku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bangui: Poginulo 13 vojnika JAR

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2013

Najmanje 13 vojnika Južnoafričke Republike je poginulo, a 27 je povređeno u sukobima sa pobunjenicima u Centralnoafričkoj Republici. Južnoafrička Republika ima oko 200 vojnika stacioniranih u Bangui, koji su pobunjenici zauzeli juče, dok je svrgnuti predsendik Cetralnoafričke Republike Fransoa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.