Al Kaida planirala napad na SAD na desetu godišnjicu 9/11

Izvor: Blic, 06.Maj.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida planirala napad na SAD na desetu godišnjicu 9/11

VAŠINGTON - Prema prvim dobijenim informacijama od materijala zaplenjenog iz kompleksa vođe Al Kaide Osame bin Ladena u Abotabadu, još nema dokaza o specifičnoj terorističkoj zaveri protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali se vidi da je organizacija nastavila sa ubistvenim planovima, objavio je "ABC njuz" na osnovu izjava američkih zvaničnika i uvida >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ta dokumenta.

Dokazi koje su zaplenile američke "foke", nakon napada na Bin Ladenovo sklonšte i usmrćivanja lidera Al Kaide, pokazuju da je teroristička mreža bila usmerena ka "lakim metama", poput transporta.

Novi izveštaj koji su noćas objavili američki Federalni istražni biro (FBI) i Odelenje nacionalne bezbednosti, a u koji su novinari "ABC njuza" imali uvid, opisuje namere Al Kaide da napadne jedan voz.

"Od februara 2010. Al Kaida je navodno razmatrala da sprovede operaciju protiv vozova na nenavedenoj lokaciji u Sjedinjenim Državama, na 10. godišnjicu napada (na Njujork) 11. septembra 2001. Al Kaida je, kao jednu od opcija, razmatrala da izazove havariju na šinama, kako bi voz skliznuo sa pruge, bilo na mostu, bilo u dolini", navodi se u dokumentu.

Savetnik Bele kuće za terorizam Ričard Klark kaže da činjenica što je takav plan otkriven u posedu Bin Ladena pokazuje kako je on i dalje bio posvećen terorističkim zaverama.

Pronađeni dokazi potvrđuju da je Bin Laden i dalje imao ulogu u odobravanju zavera Al Kaide, kao što je bio slučaj i u napadu 9/11, ocenio je "ABC njuz".

Jedan američki zvaničnik je za ovaj medij opisao informacije u pronađenim dokumentima kao "aspirativne", ali ne i u finalnoj fazi planiranja.

Povezane vesti: Pakistan: SAD da smanji vojno osoblje u ovoj zemlji Majkl Mur: Osama nije ubijen, već pogubljen Obama: Nikada nećemo zaboraviti napad 9/11 Tadić: Ubistvo Bin Ladena je legitimna akcija Pakistan odbija da izruči SAD Bin Ladenovu najmlađu suprugu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.