Zlataru iz 1955. zatvorila kirija

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlataru iz 1955. zatvorila kirija

Zlatar u Subotici posle sedam decenija mora da zatvori radnju. Umesto 9.700, Kujundžić treba mesečno da plaća 16.800 dinara.

Posle sedam decenija rada, zlatarska radnja porodice Kujundžić iz Subotice stavila je ključ u bravu jer je lokalna samouprava povisila zakup lokala za skoro 90 odsto.

Zlatara Kujundžića, inače, radila je od 1955. godine. Aleksandar Kujundžić, treća generacija zlatara, kaže da je kao mali privrednik registrovan kao samostalna zanatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnja i da je do sada kiriju mesečno plaćao 9.700 dinara, ali je onda stiglo rešenje od grada da se on bavi i trgovinom i da zato mora da plaća 16.800 dinara.

"Da su otvoreno rekli da grad nema para i da zato dižu kiriju, razumeo bih, ali nije pošteno da se cena povećava na ovaj način, i to samo zlatarima, jer navodno mi imamo para", priča Aleksandar, dok pakuje alat. - Oduvek smo bili zanatlije, tako smo tako i registrovani, a ljudi iz Gradske uprave nemaju nadležnosti da sami menjaju ugovore i našu delatnost. Vodim se kao mali privrednik, imam za to i uverenje od Agencije za privredne registre, ali oni smatraju da je to isto kao i trgovina na malo.

Žalio se Kujundžić gradonačelniku i što mu je lokal svrstan u prvu zonu, iako se nalazi pored zgrade Gimnazije i prilično je udaljen od centra grada.

"Gradonačelnik mi je smao rekao da moram da razumem da povećavaju kiriju jer je zakup privatnih lokala poskupeo i da će mi posao mnogo bolje ići kada bude završena rekonstrukcija Sinagoge", dodaje zlatar. - Od ovog posla sam i do sada jedva mogao da prehranim porodicu, jer samo ja radim, a sa ovom kirijom neću moći nikako. Smejali su mi se i rekli da za mesec dana predam ključeve od lokala, u koji smo uložili gomilu novca da bismo ga adaptirali i sredili. Srce mi se steglo, ali moram da zatvorim radnju i sa porodicom odem u Austriju da radim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.