Završen Pančevo Film Festival, za vikend Dani avanture, 25. septembra koncert duo “Dharma”

Izvor: KovinEkspres.rs, 07.Sep.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Pančevo Film Festival, za vikend Dani avanture, 25. septembra koncert duo “Dharma”

Proglašeni pobednici Pančevo Film Festivala (PAFF) – 12-13. septembar 2015. Pančevački dani avanture – 25. septembra u Pančevu nastupa subotički duo “Dharma”

Subotički duo „Dharma“, koji čine saksofonistkinja Jasna Jovićević i bas gitarista Armand Mesaroš, nastupiće prve večeri 13. World Music Festivala – Ethno.com, koji se održava 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Dharma >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << će nastupiti u petak, 25. septembra, od 20.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva. Pre subotičkog dua, festival će simbolično, kao i prethodnih nekoliko godina, otvoriti Tamburaški orkestar „Neven“ M.Š. „Jovan Bandur“ iz Pančeva.

Više o projektu “Dharma”

“Dharma” je subotički muzički duet koji izvodi novu improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom. Muzika DHARME je kombinacija različitih akustičnih i električnih instrumenata, procesora i lupera.

U njihovom zvuku čuje se eksperiment, interaktivna razmena ideja sa osvrtom na jazz, drevne sanskritske mantre, prakse sa zvukom i igra akustike. Čine ga Jasna Jovićević ( saksofoni, frule, udaraljke, vokal) i Armand Mesaroš (bass). U svom muzičkom izrazu oboje koriste luper, procesore i efekte.

Jasna Jovićević je saksofoniskinja i kompozitor koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu gde se školovala i svirala ( Budimpešta, New York, Toronto, Brazil, Indija itd.) Dugogodišnje muzičko iskustvo u jazz muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata.

Jasna je magistar muzike i učitelj joge, radi kao pedagog, direktor je kulturnog udruženja, svira u više sastava i aktivan je učesnik domaće i internacionalne jazz scene.

Armand Mesaroš je profesionalni muzičar, bas gitarista, koji svira različite stilove u više muzičkih sastava.

Školovao se u Budipmpešti, jedan je od osnivača Junior Music Studio u Subotici, sa širokim pedagoškim iskustvom. Bavi se dokumentarnim filmom i spotovima, aktivan je član domaće i inostrane muzičke scene.

Više o Ethno.com festivalu

Ethno.com festival je od 2013. godine napravio zaokret u programskom konceptu. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda.

Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanja civilizovanog gradjanskog društva.

Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima daje dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura.

Pored koncerata, festival će i ove godine zadržati naučno-obrazovni program u nameri da na konstruktivni način poveže iskustva mislilaca i interpretatora sa jedne i želje za znanjem mladih, sa druge strane. Želja nam je da publika proživi iskustva koja donosi živopisni kolorit muzičkih kultura i tradicija koje postoje na našoj planeti. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

12-13. septembar 2015 – Narodna bašta i park Barutana – Pančevo

U Pančevu se u subotu i nedelju, 12. i 13. septembra, u Narodnoj bašti i parku Barutana drugi put po redu, održavaju „Dani avanture“ Turističke organizacije Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva. Reč je o posebnoj manifestaciji koja za cilj ima promociju sporta, zdravih načina života, rekreacije, zaštite životne sredine i edukacije o prirodi. Ideja organizatora je da se kroz promociju aktivnog (avanturističkog) turizma obogati i ukupna turistička ponuda grada Pančeva.

Prvog dana (subota 12.9), od 16 časova u Narodnoj bašti, planinari i izviđači će organizovati poligone spretnosti za decu, kao i porodični kamp tokom noći, u okviru kog će biti održana predavanja i pokazne vežbe boravka u prirodi. Pored toga organizovaće se obilazak Narodne bašte sa ciljem upoznavanja biljnog i životinjskog sveta najvećeg parka u Pančevu.

Drugog dana programa, 13. septembra u parku Barutana, u okviru celodnevnog programa sa početkom u 11 časova, biće organizovane aktivnosti u sledećim oblastima: sportsko penjanje, spuštanje niz uže, streličarstvo i gađanje savremenim i tradicionalnim lukom, streljaštvo, mačevanje, poligoni spretnosti za decu, airsoft, borilački sportovi, sajam zdrave hrane, srednjovekovni vitezovi, a predstaviće se i udruženje sokolara Srbije. Od 19 časova očekuje nas „Vatreni šou“ a gosti manifestacije biće Specijalna brigada Srbije, i udruženje srednjovekovnih vitezova Beli orlovi.

Dafne Heretakis prima nagradu Dimnjak FOTO: Neda Mojsilović

U nedelju, 6. septembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva održana je ceremonija svečanog zatvaranja drugog Pančevo Film Festivala, koji se održavao od 2. do 6. septembra, u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Na završnoj večeri festivala proglašeni su i pobednici dve takmičarske selekcije, „Svetionici“ i „Rani radovi“.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je bilo devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodelio je međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada).

Nagradu „Svetionik“ za najbolji film takmičarske selekcije dugometražnih filmova „Svetionici“ ravnopravno dele ostvarenja „FLOTEL EUROPA”, režija Vladimir Tomić (Srbija, Danska) i “GROBLJE SJAJA”, režija Apičatpong Virasetakun (Tajland). Posebna priznanja žiri je dodelio filmovima “KARPOPUTNIK”, režija Matjaž Ivanišin (Slovenija) i “LIMBO”, režija Ana Sofi Hartman (Danska).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstavilo se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodelio je žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića.

Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film ”Arhipelazi, goli granit”, režija Dafne Heretakis. Za najbolju režiju nagrađen je film ”Ovčije boginje” i reditelj Fulvio Risuleo, za najbolji scenario ”Četiri razglednice za Martu” i scenarista Hernan Talavera, za najbolju fotografiju film “Olupina” i direktor fotografije Morgan Knibbe, najbolju montažu “Satansko šipražje – JEDAN” i montažer Willy Hans. Za najbolju glumicu u selekciji „Rani radovi“ prolašena je Draginja Voganjac iz filma “Sve je više stvari koje dolaze”, a za najboljeg glumca Marko Panajotović iz filma “Izlaz u slučaju opasnosti”.

Festival je zatvorio film „Panama“ Pavla Vučkovića, nakon čega je održana i projekcija pobedničkih filmova festivala.

Monika Husar Tokin, PR menadžerka festivala
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.