Završen Međunarodni dečiji festival u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2019, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Međunarodni dečiji festival u Subotici

Na svečanom zatvaranju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u petak u Dečjem pozorištu Subotica, Gran pri za najbolju predstavu dodeljen je Šijanskom umetničkom pozorištu za decu iz Kine, za ostvarenje "24 bake".

U obrazloženju nagrade, žiri koji su činili predsednik Ranko Risojević, i članovi Olga Zaets i Senka Petrović, ocenio je da "predstava ima kvalitet svakog segmenta i profesionalnu čistotu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odličnu estetiku i visok emotivni nivo, čime zadovoljava publiku gotovo svih generacija", rečeno je u saopštenju organizatora festivala.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu "Na vukovom tragu" u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, uz konstataciju žirija da je reditelj "uspeo da veoma složeno i razuđeno pripovedanje koncentriše u jednu homogenu pozorišnu celinu".

Nataliji Toporovoj je dodeljena nagrada za najbolju scenografiju, u predstavi "Bajka o ribaru i ribici" Lutkarskog pozorišta "Petruška" iz Rusije. Žiri je ocenio da su se "estetika i funkcionalnost scenografije Natalije Toporove izdvojili kao poseban kvalitet ove predstave".

Dobitnik nagrade za najbolju originalnu muziku je Gžegož Turnau, za predstavu "Divna zelena ptica" u izvođenju Teatra "Lalka" iz Poljske, uz obrazloženje da "muzika ne samo da prati radnju, nego je i sama deo te iste radnje".

Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan, za kreaciju u predstavi "Čudotvorno kresivo" u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda. Lutke Borisa Čarkširana se "dominatno ističu svojim kvalitetom u estetskom i tehnološkom smislu", zaključio je žiri.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeno je Saši Latinoviću za ulogu Baka u predstavi "Na vukovom tragu", Du Fang i Ou Jang Hong Juan za ulogu bake i unuka u predstavi "24 bake", Đurđi Vukašinović Babić za ulogu Ježurka u predstavi "Ježeva kućica" i ansamblu predstave "Divna zelena ptica" za kolektivnu igru.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi "Cipele" u izvođenju pozorišta "La tete a l'evers" iz Belgije. Ova predstava je ocenjena kao "originalna i duhovita i primerena za sve uzraste".

Žiri koji je ogledao 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, ocenio je ovogodišnju selekciju festivala kao "raznovrsnu u bogatsvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način".

Međunarodni festival pozorišta za decu, koji je ove održan od 22. do 27. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. (

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.