Zakon u korist investitora

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon u korist investitora

Iako je odluka o građevinskom zemljištu doneta još u martu ove godine, subotički odbornici usvojili su 8. jula izmene i dopune utvrđivanja naknade za uređivanje i kriterijume otuđenja, odnosno davanje u zakup zemljišta u javnoj svojini. U Direkciji za izgradnju grada kažu da su novi podzakonski akti bili neophodni zbog usklađivanja potreba građana i grada s ciljem da se privuče što veći broj domaćih i stranih investitora.

Rukovodilac Službe za uređenje građevinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljišta Miroslav Bašić Palković kaže da Direkcija ne želi da bude jedini subjekt koji određuje cenu građevinskog zemljišta, a Poreska uprava ne može to da čini.

- U staroj odluci je Poreska uprava bila određena kao filter za utvrđivanje tržišne vrednosti, ali pošto poreski organi nemaju procenitelje i ne rade taj deo posla morali smo izmeniti odluku. Tražili smo ovlašćene sudske veštake kao licencirano telo, dok će Uprava poreza davati samo potvrdu realno utvrđenoj početnoj ceni. Po novom zakonu od septembra prošle godine, osim zakupa zemljišta predviđena je i njegova prodaja, a opština u zakup može dati samo prostor sa kojim nema nameru da ga privede nameni. Dobijena saglasnost omogućava da se prema planovima razvoja grada pojedina područja koja nemaju mogućnost otuđenja izdaju u zakup na maksimalno 15 godina, ali to može biti i pet ili deset godina - kaže Miroslav Bašić-Palković.

Prema njegovim rečima, Subotica raspolaže s malim kapacitetima građevinskog zemljišta, a od marta uređenje i gazdovanje nad njima podeljeno je na tri subjekta, odnosno Direkciju, preduzeće "Park Palić” i "Privredno-tehnološki parkovi”. Po novoj podeli, Direkcija je "izgubila” industrijsko i turističko zemljište, ali su joj ostavljene parcele za kolektivno stanovanje.

- Odluka o naknadi u kojoj se nalaze utvrđivanja merila vrednosti izbacila je na površinu problem koji smo izmenom rešili izlazeći u susret građanima po pitanju parking mesta, garaža i načina pripajanja iz javne u privatnu i iz privatne u javnu svojinu. Ovo je jedan od najvećih ustupaka investitorima jer po staroj odluci oni koji nisu bili u stanju da izgrade garažno mesto na svojoj parceli bili su dužni da gradu plate veliki iznos i do 3.500 evra u zavisnosti od zone da bi grad uredio parking mesta. Sada, gde god investitor u frontu parcele ima prostor koji je planskim dokumentom njemu oduzet regulacionom linijom, može da ga se odrekne i na njemu kao javnoj površini uredi ili izgradi parking mesto. U praksi će njega to koštati najviše 400 evra po kvadratu što je skoro deset puta jeftinije u odnosu na prethodnu cenu - kaže Miroslav Bašić-Palković.

Savetnik direktora Direkcije za izgradnju grada Slavoljub Vujić kaže da će se krajnji cilj nove odluke pokazati daleko efikasniji za investitore jer Direkcija ne može odjednom i brzo da uredi grad na svim lokacija, ali zato nema pravo ni da sputava u tome one koji to želi čim pre da urade.

- Odricanje dela zemljišta je zapravo ubrzani postupak da parcela postane javna površina i da tokom investiranja bude uređena. Nemoguće je da grad uredi sve u trenutku kada to investitori žele, zbog čega je njima data takva mogućnost - kaže Vujić.

Slavoljub Vujić ističe da nijedna cena koju Direkcija formira nije konačna, već samo početna, licitaciona. Konačnu vrednost zemljišta određuju kriterijumi, odnosno srednja prometna vrednost u poslednjih godinu dana, namena, uslovi, pogodnosti, stepen pripremljenosti i opremljenosti, što je definisano novom odlukom.

- Prodaja se sprovodi putem konkursa Komisije za građevinsko zemljište, koja je jedinstvena za sva tri gradska preduzeća koja gazduju parcelama. Kreditni aranžmani mogu biti na šest i 12 rata u zavisnosti od vrednosti, a garancija je obavezna. Kod zakupa se rentiranje plaća odmah u celosti za ukupan period zakupa, a neposredna pogodba se primenjuje samo u slučajevima neuslovnih parcela i koje se na drugi način ne mogu privesti nameni. To su posebni oblici koji su materijalno simbolični, ali rešavaju određene situacije, odnosno zemljište ne ide na licitaciju i ostaje ljudima kojima po prirodi stvari i pripada - kaže Slavoljub Vujić.

Direktor Direkcije Josip Kovač Striko kaže da su u neposrednom kontaktu sa građanima najbolje osetili manjkavosti prethodnih zakonskih odredaba i da je zdravom logikom uočeno da je zemljište bolje dati u otuđenje, pogotovo što strani investitori teško prihvataju zakup kao dugoročno rešenje.

- Strancima je suština investiranja sticanje vlasništva nad zemljištem. Naš krajnji cilj zajedno sa preduzećem "Park Palić” i "Tehnološki parkovi” je da što više ljudi bude zaposleno u gradu zbog čega se maksimalno trudimo da izađemo u susret potrebama investitora u što kraćem roku za šta je neophodna dobra koordinacija i saradnja sa svim javnim komunalnim preduzećima - kaže Josip Kovač Striko.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zakon u korist investitora

Izvor: YU-Build.rs, 11.Avg.2010

Iako je odluka o građevinskom zemljištu doneta još u martu ove godine, subotički odbornici usvojili su 8. jula izmene i dopune utvrđivanja naknade za uređivanje i kriterijume otuđenja, odnosno davanje u zakup zemljišta u javnoj svojini. U Direkciji za izgradnju grada kažu da su novi podzakonski...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.