Izvor: Magyar Szó, 20.Okt.2015, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički projekat učenika iz Budimpešte, Segedina i Subotice

Učenici subotičke Gimnazije „Deže Kostolanji“, budimpeštanske škole „Lauder Javne“ i segedinske Gimnazije „Ferenc Deak“ učestvovali su u projektu čiji je cilj bio bolje upoznavanje kulture i identiteta ostalih učesnika u programu. U okviru projekta, subotički učenici su u Budimpešti izučavali situacije vezane za ljude bez doma, budimpeštanski jevrejski učenici su se upoznavali sa segedinskim alternativnim kulturnim organizacijama, a đaci iz Segedina su proučavali subotičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << jevrejske uspomene, odnosno tradiciju.

Učenici su se više puta susreli za vreme projekta, prikazali jedni drugima svoje kratke filmove, radove, sklapala su se prijateljstva. Na kraju su jedni sa drugima podelili svoja iskustva i svoje doživljaje u segedinskom Grand Cafeu. Na učenike segedinske gimnazije veliki dojam su ostavila sećanja tetke Lee koja je preživela Aušvic, a koja pripada zajednici od nekoliko stotina članova jevrejske zajednice koja je nekada brojala više hiljada članova, većinom mađarskog maternjeg jezika. „Subotička jevrejska zajednica je malobrojna, svako poznaje svakoga i baš zbog toga se mogla razviti veća solidarnost unutar zajednice. Osetili smo neviđeno prihvatanje, ljudi su uvek bili spremni da pomognu, bili su srećni što se neko interesuje za njih. Ova nedjelja je bila puna iskustva, videli smo kako veruju u isti cilj, kako se ne predaju ni tako malobrojni, a to je za svaku zajednicu veoma korisna osobina“ - sumirala je svoja iskustva Luca Jenei, bivša učenica Gimnacije Deak. „U Budimpešti smo posetili dva civilna udruženja, čiji članovi veoma mnogo pomažu ljudima bez krova nad glavom, prvenstveno deljenjem hrane. Videli smo da u mađarskoj prestonici živi mnogo beskućnika kojima je potrebna pomoć. Treba nešto da se menja, a to možemo da učinimo i mi sami, a ne drugi!” - rekla je Teodora Balaša, danas već studentkinja segedinskog fakulteta iz grupe subotičkih učenika. „Nažalost, beskućništvo je i kod nas veliki problem, ali civilna udruženja tek sada čine svoje prve korake. Želela bih da subotičke nevladine organizacije nauče štošta od onih u Budimpešti“ - dodala je Teodora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.