Za volanom Lastinog autobusa bez dozvole, slede otkazi

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za volanom "Lastinog" autobusa bez dozvole, slede otkazi

Saobraćajno preduzeće "Lasta" saopštilo je da će s kondukterkom koja je u nedelju vozila "Lastin" dabl-deker autobus bez dozvole na liniji Beograd–Subotica, kao i s vozačem koji ju je zamolio da preuzme volan, biti prekinut radni odnos u najkraćem roku, shodno zakonskim propisima i unutrašnjim aktima tog preduzeća.
Održana je vanredna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sednica Saobraćajnog preduzeća "Lasta" kojoj su prisustvovali direktor za saobraćaj, rukovodioci međunarodnog i međumesnog saobraćaja, za tehničke poslove, unutrašnje kontrole, marketinga, informacionih sistema i komercijalnih poslova.

U saopštenju se podseća da je juče vozač "Laste" ustupio upravljanje autobusom zaposlenoj na radnom mestu konduktera, koja nije imala vozačku dozvolu adekvatne kategorije.
U "Lasti" kažu da još čekaju izveštaj policije, ali da su razgovarali sa vozačem koji kaže da je svestan prekršaja i da će sam dati otkaz. U suprotnom bio bi suspendovan, a posle policijskog izveštaja, usledio bi otkaz zbog povrede radne discipline, baš kao i kondukterki. Sa koje god strane da usledi otkaz, izvesno je da će vozač uskoro u penziju, jer ima sve uslove. 
"Navedeni postupci predstavljaju grubo kršenje propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, bezbednosti putnika u drumskom saobraćaju kao i unutrašnjih akata SP 'Lasta Beograd', na način da navedeni postupci predstavljaju povrede radnih obaveza i radne discipline", ističe se u saopštenju.
Dodaje se da rukovodstvo kompanije nikada nije tolerisalo, niti će tolerisati neodgovorno ponašanje zaposlenih.
Dabl-deker je zaustavila kikindska saobraćajna policija zbog rutinske kontrole, a vozač se pravdao da je zbog stomačnih problema volan morao da prepusti koleginici, zamolivši je da autobus pomeri do prvog isključenja.
Reporterka RTS-a javlja da se tek sada mogu čuti priče i u samoj "Lasti" da 31-godišnjoj T. A. nije prvi put da je sela za volan i da je ovoga puta najverovatnije neko od putnika o tome obavestio policiju. 
Kada je za volan sela kondukterka bez dozvole, koja u "Lasti" radi tek pola godine, i zbog čega, za sada se zvanično ne zna. Ona je rekla da je autobus vozila pedesetak metara. 
Prema zakonu o bezbednosti u saobraćaju za vozača koji je omogućio kondukterki da upavlja motornim vozilom iako na to nema pravo predviđena je kazna od 100.000 do 150.000 dinara, za pravno lice od 60.000 do 800.000, a za kondukterku od 20.000 do 40.000 dinara. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.