ŽENIDBA ZBOG PAPIRA: Srbi plaćali Mađaricama 2.000 evra za brak

Izvor: Kurir, 12.Nov.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENIDBA ZBOG PAPIRA: Srbi plaćali Mađaricama 2.000 evra za brak

NOVI SAD - Jedan od prvih brakova iz interesa između državljanina Srbije i državljanke Mađarske, sklopljen je u martu, a nakon pokretanja istrage mađarski državni organi otkrili su više takvilh slučajeva.

Ambasada Mađarske u Srbiji uočila je povećan broj zahteva za uvođenje izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske, pa je na osnovu ovoga pokrenuta istraga, navodi portal. "Prelazak granice olakšan je fiktivnim brakovima, što je novi vid >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << protivzakonitog čina i teško ga je kvalifikovati", izjavo je glavni tužilac tužilaštva u Kiškunhalašu Peter Teglaš.

Srbi su za organizovanje fiktivnih brakova plaćali oko 2.000 evra.

Nakon venčanja i uvođenja dokumenta u matične knjige Mađarske, otputovali bi u neku od zemalja EU, gde su "fiktivne supruge" legalizovale njihov boravak tako što su doputovale da boravak u njima prijave zajedno. "Na taj način dozvolu za useljenje moglo je da dobije više hiljada ljudi", rekao je tužilac Teglaš i dodao da je prema njegovoj kvalifikaciji reč o krijumčarenju ljudi.

Prema stavovima branioca nije bilo reči o krijumčarenju ljudi, već o zloupotrebi porodičnog stanja. U slučaju da sud prihvati kvalifikaciju krivičnog dela krijumčarenja ljudi, Mađarice bi tada mogle odgovarati za krivično delo pomaganja u krijumčarenju i biti osuđene na jednu do pet godina zatvora.

"U tom slučaju, počinioci krivičnog dela su žene, a "fiktivni muževi" su izbeglice i oni ne mogu biti optuženi za krijumčarenje ljudi", rekao je Peter Teglaš.

Kako se navodi, sumnja se da su fiktivni brakovi služili za izbegavanje propisa vezanih za radne dozvole, imajući u vidu da Srbija nije članica Evropske unije i njeni državljani imaju problema sa sticanjem dozvole za stalni boravak i dozvole za rad.

Prema istrazi, za fiktivni brak žene su dobijale između 350 do 500 evra, a obećavano im je da zbog njega neće imati nikakvih posledica, te da će za nekoliko meseci moći da se razvedu. Najviše takvih brakova sklopljeno je u Subotici.

Šef službe za kontrolu granice Policijske uprave županije Bač-Kiškun Žolt Guljaš objasnio je da bračni par dobija takozvanu "karticu za člana porodice", na osnovu čega u Mađarskoj ima ista prava kao državljani Evropske unije, može i da se zaposli i u zavisnosti od zakona date države, može da dobije i socijalnu zaštitu. U Mađarskoj, u istrazi na ovom slučaju, trenutno ima 11 osumnjičenih, a istražitelji tvrde da je u pitanju organizovana kriminalna grupa.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.