Vulin: Deca sa Kosova u Subotici mogu da nauče mnogo

Izvor: RTS, 09.Okt.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Deca sa Kosova u Subotici mogu da nauče mnogo

Deca sa Kosmeta u Subotici mogu da nauče ono što ne mogu u Gnjilanu, da je moguće govoriti različitim jezikom, zvati se drugačije, biti potpuno bezbedan, zadovoljan i srećan, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je u Subotici, kao prethodnih godina, obišao pedesetak mališana iz okoline Gnjilana koji tradicionalno dolaze u posetu kod svojih vršnjaka subotičke Osnovne škole "Sonja Marinković", prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ono što ja želim, to je da ova deca jednog dana ugoste svoje vršnjake iz Subotice u Gnjilanu. To je ono čemu ja radim i što želim jer će to značiti da je Kosmet miran, da su Srbi na Kosovu i Metohiji bezbedni, da nema nasilja, da je sve kako treba da bude, pa da ova deca podele radost i detinjstvo sa svojim vršnjacima iz Subotice", dodao je Vulin.

On je ocenio da deca sa Kosmeta prilikom poseta Subotici "nauče vrednu i veliku lekciju koju u Gnjilanu ne mogu da nauče", da je moguće govoriti različitim jezikom, zvati se drugačije, biti potpuno bezbedan, zadovoljan i srećan.

"To u Gnjilanu nije moguće, u Subotici kao što vidite jeste. Ja sam ponosan što njihova Srbija i ovaj, sedmi put, našla i prilike i vremena i strpljenja i sredstava da ih ugosti, da im pokaže Suboticu, Sombor i Kikindu, da im pokaže kako je lepa njihova Srbija", rekao je Vulin.

Komentarišući pitanje da je i bez obzira što više nije na čelu Kancelarije za Kosovo ponovo došao u posetu deci sa Kosmeta u Subotici, Vulin je rekao da je "svaki ministar u Vladi Republike Srbije zadužen i za Kosovo i Metohiju".

"Svako od nas ima obavezu i da brine o Kosovu i Metohiji, o Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i, naravno, o našoj deci na Kosmetu", poručio je Vulin.

On je naglasio da se, bez obzira na promenu vlasti, promenu ministara i direktora škola, deca iz Gnjilana već sedmu godinu dolaze kod vršnjaka u Suboticu i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Takođe je ocenio da deca iz Subotice, kada na ovaj način upoznaju vršnjake sa Kosmeta, "više nikada neće moći ni da pomisle da kažu da Kosovo i Metohija nije deo njihove države".

"Oni znaju svog druga koji je tamo i onda nije moguće da to nije naše. To je velika i lepa stvar, a svakako da je za ovu decu najvažnije od svega da će provesti nekoliko dana u potpunom miru, potpunom osećaju slobode, da će osetiti da ih neko voli, da neko pazi na njih i da tu ljubav koju ostatak Srbije gaji bezrezervno prema Kosovu i Metohiji osete ovde", zaključio je Vulin.

U poseti Subotici je 46 osnovaca iz Vitine, Kosovske Kamenice, Gnjilana i Gračanice. Sedmu godinu za redom organizacija "Dečja radost" iz Gnjilana i osnovna škola "Sonja Marinković" iz Subotice, organizuju za decu Kosova i Metohije akciju "Deci Kosmeta sa osmehom - zajedno u školskim klupama".

Do sada zatvoreno 10 gerontoloških centara 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodi veliku i opsežnu akciju licenciranja gerontoloških centara, sa ciljem da rade po zakonu i u skladu sa standardima, izjavio je Aleksandar Vulin.

Do sada je u Srbiji zatvoreno oko 10 gerontoloških centara, i to u Beogradu, Vršcu, Kovinu i drugim mestima, a cilj akcije je da korisnici usluga tih centara budu bezbedni, zadovoljni i zdravi, izjavio je Vulin tokom posete Subotici, prenosi Tanjug.

Vulin je naglasio da cilj Ministarstva nije da zatvara gerontološke centre, već da se oni privedu zakonu, da korisnici njihovih usluga budu bezbedni, zadovoljni i zdravi i da se o njima vodi računa u skladu sa standardima.

Vulin je istakao da ministarstvo vodi veliku i opsežnu akciju licenciranja svih ustanova iz njihove ingerencije, te da se trude da ispravljaju nedostatke kako bi korisnici njihovih usluga bili zadovoljni.

Najavio je da će uskoro ponovo biti otvoren i Gerontološki centar u Obrenovcu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Deca sa Kosova u Subotici mogu da nauče mnogo

Izvor: Blic, 09.Okt.2014

Deca sa Kosmeta u Subotici mogu da nauče ono što ne mogu u Gnjilanu, da je moguće govoriti različitim jezikom, zvati se drugačije, biti potpuno bezbedan, zadovoljan i srećan, poručio je danas Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin...On je u Subotici, kao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.