Vučić: Šeik Muhamed bin Zajed danas u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Sep.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Šeik Muhamed bin Zajed danas u Srbiji!

- Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Beograd, razgovaraćemo o važnim i velikim projektima - rekao je premijer Srbije

Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Srbiju gde će sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o velikim i važnim projektima.

- Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Beograd, razgovaraćemo o važnim i velikim projektima – rekao je Vučić novinarima u Subotici upitan za razloge šeikovog dolaska u Beograd.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je dodao i da je šeik Muhamed uvek dobrodošao.

Foto: Vlada Srbije

Inače, intenzivnija saradnja Srbije i UAE ozvaničena je potpisivanjem međudržavnog ugovora u februaru 2013. godine, a potom je usledila serija razgovora sa predstavnicima kompanije “Global kapital advajzers menadžment”, što je krunisano Memorandumom o saradnji kojim se predviđa investiranje te firme u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

U aprilu, potpisana su dva memoranduma o saradnji s rukovodstvom kompanije Al Dahra, o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), u vrednosti od 20 do 40 miliona evra i o prodaji 43 hektara zemljišta u Pančevu za izgradnju rečne luke u tom gradu. 

U martu prošle godine je u Abu Dabiju potpisan i ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu, vredan 400 miliona dolara.

Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obezbeđenje obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Arapska kompanija “Earth” i srpski Jugoimport SDPR potpisali su u februaru ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack System). Reč je o zajedničkom razvoju i proizvodnji visokosofisticiranih protivoklopnih višenamenskih raketnih sistema.

Predstavnici kompanije “Mubadala” najavili su ulaganja u vazduhoplovstvo, telekomunikacije, proizvodnju poluprovodnika, obnovljive izvore energije, komunalne usluge i nekretnine.

Najčešće se pominje izgradnja fabrike čipova u Srbiji, kakve je “Mubadala” prethodno gradila u SAD i u Nemačkoj, a treća bi mogla biti u Srbiji.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

U izgledu je i izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticarnih komponenti za avio-industriju, saradnja u domenu telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i u oblasti građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti).

Formiranje aviokompanije “Er Srbija”, kao i započeta realizacija niza projekata u različitim oblastima između dve zemlje, nagoveštavaju saradnju čije okvire i obim još nije moguće potpuno sagledati. 

Sa Emiraćanima je potpisan i memorandum o ulaganju u infrastruktu – ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i prvi čovek kompanije Global Capital Advisors Management (GCAM), Arun Ramswaroopji Panćarija, potpisali su Memorandum kojim se predviđa investiranje te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Od 17. februara 2013. godine, kada je potpisan međudržavni ugovor o saradnji između Srbije i UAE, Ministarstvo građevine je imalo seriju razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment u cilju istraživanja mogućnosti za investiranje u oblasti infrastrukture i građevinarstva u Srbiji. 

Vlada Srbije je u oktobru prošle godine usvojila tekstove memoranduma o razumevanju sa kompanijama iz UAE i ovlastila tadašnje potpredsednika vlade, sada premijera Vučića da ih potpiše.

Vlada je usvojila tekstove memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanija Strata Manufacturing PJSC i Advanced Tećnology Investment Company LLC iz Abu Dabija, saopšteno je tada iz Vlade.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Obe kompanije su vlasništvu firme “Mubadala”, jedne od najvećih investicionih i razvojnih kompanija u svetu, koju je osnovala vlada Abu Dabija. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se sa šeikom Kaldunom Kalifom Al Mubarakom, generalnim direktorom “Mubadale” i članovima delegacije ove kompanije. 

Konačno, 26. oktobra prošle godine privredna saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata proširuje se i na sferu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kompanija Aseko SEE (Ašeco SEE), regionalni IT lider, sa svojim bankarskim softverom razvijenim u Srbiji i globalni lider u oblasti poslovnih procesa i upravljanja dokumentima Kseroks (Xerox) potpisali su ugovor o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištima Bliskog istoka i severne Afrike.

Ugovor je potpisan na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija GITEX, koji je održan u Dubaiju od 20 do 24. oktobra 2013, na kome je Srbija ove godine prvi put bila zemlja-partner, saopštio je Aseko SEE.

(Telegraf.rs / Tanjug)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.