Vratile se modrovrane

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratile se modrovrane

Na Ludoško jezero vratile se modrovrane. Te vrste ptica kod nas nije bilo decenijama, pa se verovalo da je i nestala sa naših područja.

Posle više decenija na Ludoškom jezeru, na Paliću, kod Subotice, ponovo se gnezde modrovrane, saopštilo je udruženje "Riparija".

To je rezultat uspešno sprovedenih mera postavljanja veštačkih duplji koje sistematski poslednjih godina sprovodi to udruženje građana.

Previše padavina i hladni vazdušni talasi za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme perioda gnežđenja te retke ptice kod nas ali i u čitavoj Evropi, veoma su negativno uticali na gnežđenje u Karpatskom basenu, što je evidentirano i na jezeru Ludoš.

U velikom trstenjaku na tom jezeru do sada je to tri puta pokušavano gnežđenje te ptice, ali je u najvećem broju slučajeva bilo bezuspešno, a broj izleglih mladunaca bio je veoma malen.

Prstenovanjem i postavljanjem monitoringa pokazalo je da se te ptice postepeno vraćaju na jezero.

Intenzivno se prati njihovo kretanje, na osnovu čega će, već ovog proleća, moći da se ustanovi koliko se ptičica izleglo i po tome zaključiti o daljem opstanku tih ptica na Ludoškom jezeru.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na Ludoško jezero vratile se modrovrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2011, 04:07

SUBOTICA -..Posle više decenija na Ludoškom jezeru, na Paliću, kod Subotice, se ponovo gnezde modrovrane, saopštilo je udruženje "Riparija"...To je rezultat uspešno sprovedenih mera na postavljanja veštačkih duplji koje sistematski poslednjih godina sprovodi to udruženje građana...Previše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.