Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeni ponedeljak u Bajmoku

Vodeni ponedeljak, veseli praznik u kom momci obilaze kuće devojaka, a one ih darivaju simboličnim poklonima, obeležen je u Bajmoku

Subotica – Veseli momci, svi odreda u belim košuljama sa širokim rukavima, plišanim prslucima sa cvetnim motivima, crnim suknenim pantalonama uvučenim u duboke čizme, posedali su u četvoro ukrašenih karuca i prošli su juče tokom prepodneva selom Bajmok. Laganim, paradnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << korakom, da ih svi vide, a poneki i otvore kapiju kako bi ova vesela kolona svratila do njih. U troje su mladići – polivači, a u četvrtim vode svirače, jer je među katoličkim življem drugi dan po Uskrsu poznat kao Vodeni ponedeljak, praznik u kom momci obilaze kuće devojaka, poprskaju ih vodom sa bunara a one ih darivaju simboličnim poklonima.

Ovaj veseli običaj u Bajmoku već desetu godinu zaredom održava Bunjevački kulturni centar, sa precizno dogovorenim ulogama momaka polivača i devojaka, kao i kuća koje će biti domaćini.

– Mnogi se raduju mogućnosti da učestvuju, rado se odazivaju, a zahvaljujući tome što smo se okrenuli mladima i njih aktivno uključili u organizaciju, svake godine imamo sve masovnije praznovanje – kaže nam Branko Pokornić, predsednik Centra.

On tvrdi da je ovo izvorno običaj Bunjevaca, koji se kasnije proširio među katoličkim življem. Ima više verovanja o poreklu praznika, a jedno je da se u stara vremena na ovaj dan osveštavao bunar, i polivanjem bunarske vode svi se peru od greha. Kako god, to je praznik uz koji ide mnogo mladalačkog smeha, muzike, pesme i igre, a naravno i tihog ispoljavanja simpatija. Nekada je u kuću mogao da kroči samo poznat momak, a devojka je na pažnju uzvraćala onome ko joj je posebno drag najlepšim šarenim jajetom.

Ove godine među polivačima su Milan Horvat, Mario Stantić, David Ušumović, Mario Vujević, Kristijan Burza i Željko Vari. Kolona karuca prvo je stala pred kapiju kuće Blaška i Lize Vuković. Njihova ćerka se udala prošle godine, a njen sadašnji muž je nekada bio među polivačima. Liza i Blaško nisu hteli da ostanu bez polivača, pa su u njihovoj kući momke dočekale rođake Jasmina i Danijela Kumer, Klaudija Cifra i Valentina Ivković Ivandekić.

Red u praznovanju se zna: vođa polivača Milan Horvat „pregovara” sa domaćicom Lizom i pita ima li u kući devojaka, da li su stidljive i da li mogu da ih poliju vodom. Kada domaćica potvrdi i poduči momke da potraže devojke, kreće cika i bežanija devojaka. Naravno, one su tek toliko brže da ih momci stignu do kraja dvorišta, dovedu do bunara, i tu poliju vodom.

Ovog vetrovitog aprila momci su bili obzirni, pa su devojke tek polili po vratu lončetom bunarske vode, ali običaji svedoče da su nekada momci znali i sasuti devojci na glavu punu kofu vode. Broj devojačkih sukanja koje su se posle sušile u dvorištu svedočio je i koliko su imale polivača.

Posle polivanja, devojke su zakitile momke cvećem, ponudile čašicom rakije i kolačima i darivale šarenim jajima, pomorandžama i jabukama. Uz harmoniku i kontrabas, nije moglo a da se ne zaigra i kolo u dvorištu.

Kolona je opet krenula, ovoga puta do kuće Marinka i Kate Šimić. Ovde je od polivača domaćica tražila da čuje kako pevaju, pa se začulo „Mi smo Bunjevci”, i tek nakon toga momci su mogli da potraže devojke. Dok su Aleksandra Šimić i Milica Kolar bežale po dvorištu, Sanja Vari je iskočila na ulicu kroz prozor. Ipak, momci su bili spretniji i na kraju sve su polivene vodom. Usledilo je, naravno, kićenje, čašćavanje i bunjevačko kolo.

Međutim, nisu se mogli dugo zadržati, jer su ih čekale devojke u kući Joške Urbana. Po programu, koji je pripremio Bunjevački kulturni centar, poslednja stanica vesele kolone je bila Gerontološki centar, gde su polivači svoje starije sugrađane podsetili na običaje iz njihove mladosti. Potom su se svi zajedno okupili na velikom svečanom ručku u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva „Jedinstvo” u centru Bajmoka.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 08.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.