Izvor: Magyar Szó, 05.Avg.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćke mogu dobiti toplotni udar

Ekstremne vremenske uslove koje su nas zadesile protekle nedelje, teško podnose i voćnjaci. Istina, u okolini Subotice je prilično malo šljivika, gde je najizraženije opadanje plodova usled vrućine. Ali se ovo dešava i u voćnjacima, ukoliko se ne obrati pažnja na njih. Nakon vrućina koje su trajale skoro desetak dana, noću je temperatura opala na 15-17 stepeni što takođe ne pogoduje voćkama.

Hajnalka Bognar Pastor, stručnjak Poljoprivredne stručne službe u Subotici, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << „Mađar so“ je izjavila da su pojedine voćke već obrane, a počela je i berba rane breskve.

- Sa breskvom nema nikakvih problema, čini se da će ove godine lepo roditi. Voćnjaci su uspešno izdržali sušu. Nakon prosečnih dnevnih temperatura od preko 35 stepeni Celziusovih, duže vreme je bilo 15-17 stepeni noću a to znači veliki stres za voćnjake. Ove promene utiču na fiziologiju biljaka i čini se da je šljiva osetljivije reagovala na ove promene, jer se u šljivicima vidi veći stepen opadanja plodova, protiv čega ne možemo učiniti ništa.

Opadanje plodova može izazvati i suša, kao i razne štetočine u slučaju jabuke. U jabučnjacima za sada nije izražena ova pojava verovatno i zbog činjenice da se na njihovo zalivanje obraća veća pažnja od strane proizvođača – objašnjava Hajnalka Bognar Pastor, dodajući da se u slučaju jabuke mora voditi račun o tome da dobije optimalnu količinu vode, najbolje metodom zalivanja na kapljice. Pored toga se imunitet biljaka može pojačati aminokiselinama, koje pojačavaju i otpor stresu.

Proizvođači jabuke su inače relativno zaštićeni, jer skoro svi koriste hormonalno prskanje tri nedelje pre berbe, što otklanja opasnost od opadanja plodova. Može se ipak desiti da, ukoliko toplotni talas bude trajan, štete bude i u jabučnjacima kao i kod proizvođača krušaka ukoliko ne učine sve da osiguraju optimalne uslove.

- Pored hormonalne terapije, važna je i odbrana od moljaca. Ako biljke nisu u dobroj kondiciji i ako suša potraje dugo i u avgustu, može biti prilične štete i u slučaju jabuke i kruške. Situacija kod jabuke je posebno teška jer ova biljka voli hladnije noći, naročito crvene sorte. Ukoliko ne budu omogućeni dobri vremenski uslovi, to će se videti na kvalitetu voća koje neće biti prvoklasno- dodaje Hajnalka Bognar Pastor.

Agroinženjer iz Hajdukova, proizvođač Nandor Guljaš, za „Mađar so“ je izjavio da kod proizvodnje jabuke već deset godina koristi hormonske preparate kako bi predupredio opadanje plodova.

- Kod nas još uvek nisu dozvoljeni ovi hormonski preparati i zbog toga se ne mogu nabaviti u prodavnicama, ali se mogu naći u okolnim zemljama tako da se lako dolazi do njih i nemaju nikakve negativne posledice po zravlje. Prskamo 20 dana pred berbu što je dovoljno da nam zdravlje ne bude ugroženo. Na jednom hektaru troškovi prskanja ne prelaze 30 evra, što znači da je isplativo čuvati rod na taj način – kaže Guljaš.

Laslo Berenji iz Bačkih Vinograda kaže da se teško može odbraniti voćnjak od moljaca jer bi se svakodnevno moralo prskati ukoliko bi želeli potpuno da ih zaštitimo.

- Jabuka opada većinom u voćnjacima gde nema navodnjavanja. Nažalost mnogo je jabuka koje je opeklo sunce, rod će biti osrednji, a velike vrućine će negativno uticati i na kvalitet roda. Ako potraju vrućine, ja neću moći da zalivam voćnjak u dovoljnoj meri jer u ovom selu elektromreža ne može podneti tu vrstu tereta – objašnjava Berenji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.