VUČIĆ ZAPOČEO SPORTSKU REVOLUCIJU: Stadioni niču jedan za drugim! Ovakva ulaganja u sport Srbija nikada nije videla (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2023, 10:35

VUČIĆ ZAPOČEO SPORTSKU REVOLUCIJU: Stadioni "niču" jedan za drugim! Ovakva ulaganja u sport Srbija nikada nije videla (FOTO/VIDEO)

U planu dalja ulaganja u stadione u Nišu, Subotici, Novom Pazaru...

Trenutna vlast u Srbiji, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostvarila je pozamašna ulaganja u sportsku infrastrukturu, time ukazujući na to da je nesumnjivo prepoznala momenat i značaj investiranja u sport.

Ulaganjem u infrastrukturu ove vrste, "država ulaže u zdravlje građana svih uzrasta i unapređenje kvaliteta provođenja slobodnog vremena u svim krajevima Srbije" kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je naglasio Vučić, osvrnuvši se na velike i mnogobrojne projekte, koji će unaprediti sport u Srbiji i postaviti je u niz vodećih zemalja u svetu, u pomenutoj društvenoj oblasti.

Ono što je istaknuto kao plan, sada je za Srbiju postalo stvarnost. Na njenom tlu već godinama "niču" mnogobrojni stadioni, zahvaljujući saradnji lokalnih organa i državnog vrha.

Prestonicu Srbije u najskorijem periodu krasiće velelepna građevina, sa kapacitetom od čak 52.000 gledalaca, fasadom sa četiri "prstena", kao i ogromnim baštenskim, zelenim površinama.

Izgradnju stadiona vodiće španski studio "Fenvik Iribaren", koji je kreirao i grandiozne stadione u Kataru za Svetsko prvenstvo 2022. godine, što je samo naznaka o veličini projekta koji je u planu.

Španski portal "Metalocus" objavio je detaljan tekst o budućem stadionu, nazivajući ga prvim "Bašta stadionom" na svetu.

Portal je ocenio da se radi o najinovativnijem projektu u svetu, kada su u pitanju fudbalski stadioni.

- Beograđani, šetači, turisti, moći će da uživaju u prirodnom okruženju zahvaljujući njegovoj uređenoj fasadi. Okruženje stadiona imaće kafeterije, kioske, restorane i prostore za slobodno vreme, koji će biti raspoređeni tako da generišu koncept "zelenog" stadiona, sa jedinstvenim i održivim pečaškim zonama. Navedeno je i da će stadion imati 4.500 parking-mesta, kao da će se protezati na 32 hektara - objasnio je španski "Metalocus".

Predsednik Vučić je, govoreći o velikim poduhvatima koji očekuju građane Srbije, izjavio da će Nacionalni stadion postati novi centar okupljanja građana i privrednika, pošto će tu biti izgrađena dobra infrastruktura i postojaće dobra saobraćajna veza sa gradom.

Fudbalski stadion u Zaječaru otvoren je 19. novembra. Stadion se nalazi u okviru Sportsko-rekreativnog kompleksa i jedan je od tri, uz Leskovac i Loznicu, koji su izgrađeni u skladu sa najvišim UEFA standardima. Kapacitet stadiona iznosi 8.168 mesta, a ceo projekat koštao je 3,3 milijarde dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Zaječaru obišao novoizgrađeni stadio "Kraljevica" u društvu predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandra Čeferina.

- Stadion izgleda fantastično. Mi ovakve stadione nismo pravili - rekao je Vučić.

- Zaječar je dobio savremeni stadion - naglasio je predsednik, istakavši da stadion divno izgleda.

Takođe, tokom ceremonije građanima Zaječara se obratila i jedna od najvećih fudbalskih legendi, Dragan Džajić.

- Imam čast da prisustvujem ovakvom skupu, otvaranju velelepnog stadiona. Greh bi bio da na ovako velikom stadionu ne igraju i klubovi bivše Jugoslavije. Obećavam vam da će i naša državna reprezentacija igrati na ovom stadionu - rekao je predsednik FS Srbije.

U proleće ove godine završena je izgradnja ove monumentalne građevine, koja se sastoji od četiri tribine sa ukupnim kapacitetom od 8.136 mesta za gledaoce, kao i 198 parking mesta.

Gradski stadion "Dubočica" ima jednu od najmodernijih fasada, kojom dominiraju naizmenično smaknuti mrežasti paneli u zlatnoj boji koji prave dinamiku i zanimljivu igru senki, te celokupna građevina, spolja i iznutra, odiše dahom savremenosti i inovativnosti.

U okviru ovog projekta uključeno je i postavljanje nezavisnih ulaza za osobe sa posebnim potrebama, i to sa jugoistočne i severoistočne strane, što dodatno ispunjava neophodnosti građana Srbije, i onih iz osetljivih grupacija.

Takođe, planira se i ozelenjavanje, koje ima za cilj doprinos održivosti i ekološko unapređenje prostora, a što će biti posledica nastojanja da se  kreiranjem zasada na slobodnim površinama upotpuni vizuelni doživljaj kompleksa.

U izgradnju stadiona u Leskovcu uloženo je 2,5 milijarde dinara.

Novoizgrađeni stadion "Lagator" u Loznici otvoren je 18. novembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao otvaranju stadiona zajedno sa predsednikom FS Srbije Draganom Džajićem.

- Da se ne naljute ljudi u Leskovcu, možda je i lepši nego onaj što smo otvorili tamo. Džajo kako izgleda. Ti voliš crvenu boju, zato ti izgleda lepše - rekao je kroz smeh predsednik.

- Izgleda prelepo i nestvarno - dodao je on.

Fudbalska legenda Dragan Džajić se takođe obratio naciji, te nije krio oduševljenje novoizgrađenim stadionom "Lagator".

- Znam da je Loznica grad sporta i fudbala. Imali su puno sjajnih sportista, odlične rezultate, sada su dobili i ovaj divan stadion. Nadam se da će se ovi klinci lepo razvijati ovde, i da će uskoro ovde gostovati i Zvezda i Partizan, a mislim da nije daleko dan ni kada će reprezentacija ovde igrati - kazao je Džajić.

Prva fudbalska utakmica na stadionu odigrana je istog dana između FK Loznice i ekipe Vrelo sport sa Uba, u okviru 14. kola Srpske lige "Zapad".

U Kruševcu je, u junu 2022. godine, svečano otvoren stadion "Sportski centar Jedinstvo 1936", namenjen prevashodno atletskim i fudbalskim takmičenjima, zbog čega je ovaj grad postao prvi u Srbiji koji ima dva sportska kompleksa sa atletskim stazama.

Zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Nenad Bjeković, izjavio je prilikom ovog događaja da je siguran "da će Kruševac uskoro biti na fudbalskoj mapi koju zaslužuje, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi", izrazivši da veruje "da će na ovom terenu vrlo brzo trčati neki novi fudbalski talenti zbog kojih će Kruševac i Srbija imati razloga da budu ponosni".

Do stadiona je planirana izgradnja teretane na otvorenom, prvi pan trek poligon za ekstremne sportove (biciklizam, skejtbor), teren za male sportove, kao i veštačko jezero.

Dodatno, izgrađene su pristupne saobraćajnice, pešačka i biciklistička staza.

U celokupnu izgradnju je uloženo oko 130 miliona dinara.

I pored pomenutih grandioznih projekata, Vlada Srbije ne staje ovde sa daljim ulaganjima u sportsku infrastrukturu.

U narednom periodu počeće se i sa realizacijom projekta izgradnje stadiona u Nišu, čija će vrednost iznositi približno 5,2 milijarde dinara bez PDV-a, a pored toga su obezbeđena sredstva i za obnovu već postojećeg stadiona "Čair". 

Najavljena je izgradnja potpuno nove zapadne tribine "Čaira", a potom i rekonstrukcija svih ostalih tribina, kao i postavljanje krova.

Pogledajte kako bi "Čair" trebalo da izgleda pri završetku radova:

U Subotici je takođe doneta odluka da se izvrši rekonstrukcija postojećeg Gradskog stadiona.

Gradski stadion je već dobio potpuno rekonstruisanu atletsku stazu, (koja je koštala 52 miliona dinara, tj. oko 440.000 evra) i travnatu podlogu, kod koje je urađena i kompletna drenaža sa zalivnim sistemom (koštalo 20 miliona dinara, tj. oko 170.000 evra).

Takođe, novi projekat obuhvata i podno grejanje podloge.

Rekonstruisani stadion u Subotici će imati kapacitet od 8.600, što će biti dovoljno da se "pređe" minimalni uslov UEFA od 6.000 mesta.

Pored rekonstrukcije stadiona u Subotici i Nišu, planira se i izgradnja novog stadiona u Sremskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.