Uhapšeno 14 direktora i 8 carinika, preko carine u Subotici oštetitli državu za milijardu dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 14 direktora i 8 carinika, preko carine u Subotici oštetitli državu za milijardu dinara

BEOGRAD -

Pripadnici Žandarmerije uhapsili su jutros 22 osobe u nekoliko gradova Srbije, u okviru akcije policije regiona.

"U više gradova u Srbiji rano jutros uhapšene su 22 osobe i ova akcija se nastavlja", izjavio je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

Veljović je rekao da su te osobe uhapšene u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Bečeju i Novom Pazaru. Njih su pripadnici Žandarmerije uhapsili jutros oko šest sati u oko 20 objekata u sklopu akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policije regiona.

Akciju sprovode SBPOK i Tužilaštvo za organizovani kriminal koji rade na razotkrivanju finasijskog kriminala, objavljeno je na sajtu "Blica".

Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika, a medu uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, kao i rođak muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru.

Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili budžet Srbije za milijardu dinara, navodi "Blic".

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju robe poreklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije naneta je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je "Blicu" Veljović.

U toku su pretresi na 45 razlicitih lokacija širom Srbije.

Medu uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Uprava carine Srbije saopštila je danas da je kao rezultat višemesečnog operativnog rada Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a i Uprave carina otkrivena organizovana kriminalna grupa, u kojoj je bilo i carinskih službenika.

Kako se navodi u saopštenju, članovi ove kriminalne grupe su, zloupotrebljavajući službeni položaj, pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i time oštetili budžet Srbije u višemilionskom iznosu. Uprava carina Srbije odlučna je da i ubuduće aktivno učestvuje u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, a ovaj slučaj je dobar pokazatelj da se najbolji rezultati u borbi protiv ovih pojava postižu zajedničkim radom i saradnjom svih državnih organa koji se bave sprovođenjem zakona, navodi se u saopštenju.

Uprava carine: Organizovana kriminalna grupa

Uprava carina Ministarstva finansija Srbije saopštila je danas da je otkrivena organizovana kriminalna grupa u kojoj je bilo i carinskih službenika, čiji su članovi zloupotrebom službenog položaja pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i oštetili državni budžet u višemilionskom iznosu.

Ova kriminalna grupa otkrivena je kao rezultat višemesečnog operativnog rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Službe za borbu pritiv organizovanog kriminala i Uprave carina Republike Srbije, koordiniranog od strane Specijalnog tužilaštva za organizovani criminal, saopštila je Uprava carine.

Pretres Zukorlićeve kuće, on traži kažnjavanje nasilnika

Pripadnici Žandarmerije pretresli su jutros prizemlje kuće glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića u Novom Pazaru, odnosno prostor u kome se nalazi knjigovodstvena firma njegove žene, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

U MUP kažu da je Žandarmerija ušla u firmu muftijine supruge u potrazi za dokumentacijom firme Zukorlićevog rođaka N.S. koji je jutros priveden sa joše dvadesetak osoba zbog, kako se sumnjiči, umešanosti u finansijske malverzacije kojima je naneta šteta budžetu države.

U policiji kažu da novopazarska uprava nije učestvovala niti je bila obaveštena o tom događaju i da su građani Novog Pazara zatečeni jutrošnjom akcijom pripadnika Žandarmerije.

Zukorlić je na konferenciji za novinare najoštrije osudio, kako je rekao, nasilničko ponašanje pripadnika specijalnih snaga policije koji od jutarnjih sati vrše upad u kuće građana.

On je rekao i da ga je ovaj incident sprečio da danas prisustvuje svečanom polaganju zakletve Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, na koji je bio pozvan.

"Nema sumnje da je u pitanju još jedan akt nasilja sa ciljem gaženja dostojanstva pripadnika bošnjačkog naroda. Upad u spavaće sobe muslimana i muslimanki je najgrublji oblik gaženja dostojanstva i elementarnog prava čoveka", rekao muftija zatraživši od ministra i direktora policije kao i nadležnih tužilačkih i pravosudnih organa da se vinovnici ovog događaja hitno privedu pravdi.

Zukorlić je posebno osudio "upad silom" u lekarsku ordinaciju doktora Adnana Čauševića, koji je predsedik Izvrsnog odbora Gradskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice, oceniviši to kao "akt političkog nasilja sa jasnom političkom porukom".

Muftija je za ove incidente optužio lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima LJajića istakavši da će Bošnjacima u Sandžaku i Novom Pazaru biti tako sve dok, kako je rekao, Ljajić raspolaže "jedinicama države" kako bi progonio one koje nije mogao okupiti u svoju "političko kriminalnu organizaciju".

"Upozoravam najviše rukovodioce policije da moraju preduzeti hitno sve potrebne mere da se ovakvo ponašanje specijalnih jedinica više nikada ne ponovi jer je to poigravanje štabilnošću ovoga prostora,j jer je to ponašanje koje podseća na Miloševićeve jedinice iz 90. godina", poručio je Zukorlić.

On je napomenuo da nikakvi prekršaji carinski i finansijski ne smeju i ne mogu biti izgovor za nepoštovanje elementarnog dostojanstva i i brutalno gaženje i ugrožavanje slobode građana dok se nalaze u svojim kućama, kao i pravo deteta na miran san.

"Ako se ovako nastavi ovom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuje u odbrani svoje časti, dostojanstva, kuće i elementarne ljudske slobode", kazao je Zukorlić.

Muftija je negirao da su pripadnici specijalnih jedinica upali u njegovu kuću, ali je kazao da su oni "demonstrirali silu" ispred njegove kuće, kao i da su bili u potrazi za dokumentacijom koja se nalazila u knjigovodstvenoj firmi koja je u prizemlju njegove kuće.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.