Svarovski dolazi u Suboticu

Izvor: RTS, 18.Nov.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svarovski" dolazi u Suboticu

Vlada Srbije i austrijska kompanija "Svarovski" potpisali Memorandum o razumevanju, čime su stvoreni preduslovi da ta kompanija u decembru počne da gradi fabriku u Subotici. Oko 600 Subotičana dobiće posao, a investicija je vredna 40 miliona evra.

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije "Svarovski" potpisali su Memorandum o razumevanju, čime su stvoreni preduslovi da vodeći svetski proizvođač kristala za nakit investira u otvaranje fabrike u Subotici.

Memorandum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u zgradi predsedništva Srbije potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i ambasador Austrije Klemens Koja.

Ministar Ćirić je istakao da već danas otpočinju pripremne radnje kako bi u decembru kompanija "Svarovski" otpočela gradnju proizvodne hale u Subotici.

Ćirić je precizirao da će investicija u prvoj fazi biti vredna 15 miliona evra, a u drugoj 25 miliona evra i da će za početak posao u fabrici dobiti 600 građana Subotice.

Memorandum je trebalo da potpiše član izvršnog odbora kompanije "Svarovski" Markus Langes Svarovski, koji nije mogao da sleti u Beograd zbog magle.

Reč je, inače, o prvoj fabrici "Svarovskog" van Austrije, a Srbija je dobila investiciju u konkurenciji sa više zemalja koje su iskazale interesovanje za saradnju sa tom multinacionalnom kompanijom.

"Ova investicija i prisustvo "Svarovskog" pokazuje zašto je Srbija u 2011. godini lider u privlačenju stranih investicija u regionu", rekao je ministar Ćirić i konstatovao da je Srbija još jednom pokazala da je veoma atraktivna za strane investitore.

Ministar Ćirić je izrazio uverenje da će slični sporazumi biti potpisani sa još dva velika inostrana investitora.

Ambasador Austrije Klemens Koja istakao je da odluka da "Svarovski" dođe u Srbiju svedoči o nameri da se u Srbiji proizvode visokokvalitetni proizvodi.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić izrazio je očekivanje da će taj grad opravdati poverenje investitora i da to neće biti i poslednja velika kompanija koja će proizvoditi u subotičkoj industrijskoj zoni.

U pregovorima sa vodećim svetskim proizvođačem, koji su vođeni tokom ove godine, učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u saradnji sa ambasadom Austrije.

"Svarovski internešenal holding AG" bavi se proizvodnjom kristala za nakit i ukrasne figure, kao i materijala od kristala za modnu industriju i kristalne lustere. Ova kompanija posluje u 120 zemalja širom sveta i zapošljava 23.000 ljudi, a prošle godine imao je obrt od 2,06 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svarovski gradi fabriku u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2011

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Svarovski potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čime su stvoreni preduslovi da vodeći svetski proizvođač kristala za nakit investira u otvaranje fabrike u Subotici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.