U Tavankutu se na konju stiže do pobede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tavankutu se na konju stiže do pobede

U selu Tavankut kod Subotice omiljeni kućni ljubimci su – konji! I to oni koji pobeđuju u kasačkim trkama. Iz ovog naselja je i Stana Pejić Tukuljac, koja je za svega četiri godine osvojila 13 trofeja, a nakon pobede na takmičenju u Karađorđevu, postala i prva žena u Srbiji koja je osvojila klasnu trku. Ovo je priča o njoj i njenoj ljubavi prema konjima koji su - njen ponos i sudbina.

Da kasački sport nije rezervisan samo za jači pol dokaz je Stana Pejić Tukuljac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Tavankuta. Iako se tek četiri godine aktivno bavi ovim sportom, kako u ulogi trenera tako i vozača, iza nje je 13 trofeja, a poslednji joj daje i epitet prve žene u Srbiji koja je osvojila klasnu trku. Bilo je to ove jeseni, na takmičenju u Karađorđevu, kad je s grlom "Alfa Varene" čiji je vlasnik njen otac Pavle Crnković, osvojila Šampionat Srbije za trogode kasače. Rame uz rame s muškarcima, pokazala je da i žene vešto mogu da drže dizgine, iako je takvih malo u Srbiji.

"Muškarci nam čestitaju i bodre nas žene, ali mi smo manjina u ovom sportu. Fer su, ali je cilj svih nas isti: da vozimo najbolje što možemo i pobedimo u trci. Ja se trudim koliko god mogu. Lavovski se borim sa svima i - ne dam se. Tako sam postala jedina žena u Srbiji koja je vozila prvenstvo trogodaca, pobedila u trci i osvojila pehar", kaže Stana Pajić Tukuljac.

Ljubav prema konjima Stana gaji još od detinjstva. Sa 18 godina takmičila se vozeći sulke u koje je bio upregnut očev konj "Epik", a nakon dve decenije pauze, tokom kojih se ostvarila kao supruga i majka, dobila je na poklon kobilu "Destiny" i vratila se konjičkom sportu kao - sudbini.

"Nakon 20 godina pauze u bavljenju ovim sportom, muž mi je kupio grlo "Destiny". Tako sam se ponovo vratila na trkačku stazu. Sa njom sam osvojila osam prvih mesta i isto toliko pehara. Sa očevim grlom "Alfa Varene" osvojila sam pet pobeda: nagradu "Orošhazi", "Dušan Čosin", prvo mesto na "Dužijanci" u Subotici, na državnom prvenstvu za grla do tri godine...Tako sam osvojila ukupno 13 pehara za četiri godine, koliko se ponovo aktivno bavim ovim sportom", kaže Stana Pejić Tukuljac.

Podrška koju joj pruža porodica u njenoj ljubavi prema konjima i kasačkom sportu nemerljiva je, ali Stana, ipak, nije sigurna da li će njena deca slediti tu stazu kao što je ona očevu.

"Vole konje, ali ni jedno se ne opredeljuje da se ozbiljno bavi kasačkim sportom. Idu sa mnom na trke. Kćerka i vozi kada nađe vremena, ali ne znam da li će slediti moj primer.... Mislim da neće", kaže Stana Pejić Tukuljac.

Tavankut je mesto u kome su konji omiljene životinje. Kako sa zadovoljstvom ističe Stana Pejić Tukuljac, žitelji ovog sela nadomak Subotice trenutno gaje oko stotinu konja, kako odraslih koji već odnose pobede u kasačkom sportu, tako i ždrebadi koja će tek dorasti do prve trke. Uz to, sve je više i posetilaca koje ta ljubav prema konjima opredeljuje da za put odaberu upravo Tavankut.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.