U Subotici u toku redovno jesenje uređivanje grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 17:36

U Subotici u toku redovno jesenje uređivanje grada

U Subotici je ovih dana u toku redovno jesenje uređivanje grada. Pored zimskog orezivanja stabala, odnosno održavanja drvoreda u centru grada, u toku je i sadnja sezonskog cveća na javnim površinama.

Održavanje drvoreda u centru grada predstavlja deo redovnog godišnjeg programa Javno-komunalnog preduzeća Čistoća i zelenilo.

Protekle nedelje se zimsko orezivanje stabala radilo u Frankopanskoj ulici, a u narednom periodu slede zagrebačka ulica i Trg Slobode. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Maja Banjeglav, rukovodilac radne jedinice održavanja i izgradnje javnih zelenih površina ističe da se radi o važnom poslu, jer grane predstavljaju potencijalnu opasnost, kako za saobraćaj, tako i za fasade objekata.

"Mi u većini slučajeva u drvoredima imamo gelegunje. Gelegunja, kao samo drvo jeste takvo da se grana, da ima nepravilno grananje, pa je samim tim potrebno da se na svake tri do četiri godine redovno orezuju, kako bi se uklonile te grane koje uvek teže i ka saobraćaju, i ka fasadama", kaže Maja Banjeglav.

Da bi centar grada i tokom zime bio koloritan, u Subotici je na javnim površinama u toku zamena sezonskog cveća. U ovom poslu se, kako objašnjava naša sagovornica, bira vrsta koja dobro podnosi zimski period, odnosno mrazeve.

"Trenutno sadimo viole, odnosno u narodu poznate kao dan i noć. Viola je inače dvogodišnja vrsta, odnosno vrsta koja se sadi baš u jesenjem periodu, kako bi tokom cele zime dala taj jedan kolorit. Biljke su već naručene u cvetu, i kao takve ih i sadimo na javnim površinama", kaže Maja Banjeglav.

Kada se završi sadnja cveća, prelazi se na narednu fazu jesenjeg uređenja centra Subotice, a to podrazumeva sadnju stablašica i šiblja, najavljuju iz subotičkog preduzeća.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.