U Subotici će se graditi najveći vetropark u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Subotici će se graditi najveći vetropark u Evropi

Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring", investicije vredne 700 miliona evra.

Finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark "Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija, piše portal eKapija.

Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticiano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju, sa fosilnih goriva do čiste energije.

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta.

Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da će vetropark, koji će da se gradi u Čantaviru, moći da proizvede 600 megavata (MW) električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

"U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine".

Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SUBOTICI ĆE SE GRADITI NAJVEĆI VETROPARK U EVROPI Investicija od 700 miliona evra

Izvor: Blic, 25.Dec.2019

Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring", investicije vredne 700 miliona evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.