U SUBOTICI UMESTO KOMARACA, ZAPRAŠUJU LJUDE

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SUBOTICI UMESTO KOMARACA, ZAPRAŠUJU LJUDE

SUBOTICA - Umesto da zaprašuju komarce, pojedine letelice izgleda „polivaju“ ljude. Građani Subotice prestravili su se nedavno kada su iznad glava primetili neobične tragove aviona koji su činili beli krst! To „čudo“ dogodilo se 10. jula, na dan početka žetelačkih svečanosti „Dužijanca“. Sumnjaju da je u pitanju takozvani kemtrejls - pojava koja je već uočena na nebu u Hrvatskoj i nekim zapadnim zemljama, gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << veruje da mlazni avioni ispuštaju u atmosferu opasne materije kao što su bakterije i drugi izazivači bolesti disajnih puteva, kao i razne hemijske supstance.

Čudnih oblaka iznad Subotice bilo je i u aprilu i junu, a prvi krst tačno iznad Gradske kuće trajao je više sati i zabeležen je, kako tvrde, još 20. jula 2008. godine.

- Događaj od subote ipak nema premca, jer su linije kemtrejlsa prosto stiskale nebo iznad grada sa jugoistoka i severoistoka, a pomenuti beli krst vetar je satima kasnije odneo severno, sve do Palića - kaže za Kurir Subotičanin Nikola Perušić.

„Poznavaoci materije“ ističu da su već prikupili padavine kemtrejlsa i dali ih na analizu.

- Postavlja se pitanje ko to leti iznad naših glava i šta to formira čudne oblake na nebu? Teško je, naime, poverovati da bi civilni avioni pravili polukružne putanje. A baš ta neobičnost videla se iznad Subotice u subotu! Ljudi, ko je video avion da skreće pod uglom od 90 stepeni! Veliki broj ljudi širom sveta veruje da su to vojni avioni. S obzirom na to da je i laicima jasno da Vojska Srbije ne može da traći svoje skromne resurse na takve letove, pitanje o čemu se tu radi postaje još misterioznije - ističe za Kurir Perušić i dodaje da su pojedinci na Zapadu već odneli na analizu „padavine kemtrejlsa“.

- Utvrđeno je da su sadržali visoke koncentracije teških metala, štetnih po zdravlje - tvrdi Perušić i dodaje da postoji još jedna teorija - da se kemtrejlsi prave da bi se smanjio uticaj Sunca na globalno zagrevanje.

Istovremeno, hrvatska vlada je u maju zabrinutim građanima odgovorila na pitanje šta se dešava iznad njihovih glava.

„U ovom trenutku ne može se ni potvrditi ni negirati moguće tragove kemtrejlsa u zračnom prostoru republike Hrvatske“, piše u odgovoru koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor. Vlada Hrvatske objasnila je svojim građanima da svaka dojava o pojavi tog fenomena na hrvatskom nebu treba da bude dokumentovana tačnim datumom i vremenom, kao i lokacijom primećenog traga aviona, kako bi se utvrdilo o kojoj je letelici je reč. Ovo može da bude dobar savet i za Subotičane.

B. Zujović

Direktorat istražuje

Nebojša Starčević, direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, kaže za Kurir da „koliko on zna, još se nijedan građanin Srbije nije požalio na kemtrejls“.

- Bez obzira na to, mi ćemo proveriti o čemu se radi i šta se to desilo u Subotici. Obavestićemo javnost o onome što budemo saznali - kazao je on za Kurir.

Tragovi motora

Pilot Dragan Divić kaže za Kurir da mlazni motori ostavljaju beli trag iza sebe, koji može da stoji na nebu satima.

- Izduvni gasovi ostavljaju beli trag. Ako na tim visinama nema vetra, mogu da stoje satima. Trag ostaje zbog toga što na tim visinama dolazi do kristalizacije onoga što izlazi iz motora. Sada avioni lete vrlo često. Desi se i da dva istovremeno prave tragove - objašnjava Divić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ubijaju ljude ili komarce?

Izvor: S media, 13.Jul.2010

..Komarci se u Srbiji uglavnom zaprašuju iz vazduha. Navikli smo da mašemo avionima – spasiteljima. S media portal istažuje, da li su preparati za suzbijanje komaraca opasni i po zdravlje čoveka...Profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović, u razgovoru za S media portal kaže, da metode kojima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.