Turbo Paradizo pobednik Infanta

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turbo Paradizo" pobednik Infanta

Predstava "Turbo Paradizo", u režiji Andraša Urbana i produkciji subotičkog pozorišta "Deže Kostolanji", dobila je nagradu za najuspešniji eksperiment i predstavu u celini 38. Infanta u Novom Sadu.

Žiri u kojem su bili dramski pisac Andraš Viški, francuska glumica Karolina Pečenji i koreograf i kostimograf Boris Čakširan, u obrazloženju svoje odluke naveo je da je to delo „velikodušna i odvažna freska o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savremenom i svevremenom pozorištu, subverzivni i odgovorni čin odlične trupe i reditelja".

Za "izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu", članovi žirija su jednoglasno odlučili da nagrade instalaciju-performans "Reflektorka", nemačko-japanske umetnice Naoko Tanake.

Rediteljka na originalan način kombinuje umetnost instalacije, pozorišta senki i živog performansa, otvarajući "širok dijapazon mogućnosti daljih traganja kako u teatru za odrasle tako i u dečjem pozorištu", navedeno je u obrazloženju.

Nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je performansu "Alež", autora i izvođača Klemena Lea u produkciji nemačko-francuske kompanije "Javno u privatnom".

Manifestacija, koja je u proteklih deset dana u Novom Sadu okupila pozorišne trupe iz više zemalja, donela je publici pre svega raznolikost i pregled drugačijih pozorišnih postupaka.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Turbo Paradizo" najuspešnija predstava na Infantu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2011

NOVI SAD -..Predstava "Turbo Paradizo", u režiji Andraša Urbana i produkciji subotičkog pozorišta "Deže Kostolanji", dobila je nagradu za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini 38. Infanta u Novom Sadu, saopštili su organizatori Međunarodnog festivala alternativnog i novog teatra...Žiri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.